Tehnopolis
StoryEditor

Jedni Windowsi da vladaju svima

09. Svibanj 2015.
Piše:
Branimir Kovač

Nakon katastrofe s Windowsima 8 novi Windowsi 10 za Microsoft su svojevrsno biti ili ne biti. Prema svemu što se najavljuje, čini se da je lekcija naučena, a upravo predstavljena tehnologija nazvana Microsoft Continuum u središtu je pozornosti

Za početak, ponovimo što je to bilo tako loše s Windowsima 8 – za razliku od Applea koji je jasno razdvojio svoje stolne i mobilne platforme Microsoft je napravio kupus koji je sve pomiješao te svojim korisnicima znatno otežao život. Problemi s nekonzistentnim sučeljima bili su najizraženiji, no zbrka je nastala i zbog različitih, djelomično nekompatibilnih inačica Windowsa za mobilne i stolne uređaje. Windowsi 10 sve to s pomoću tehnologije Continuum rješavaju vrlo elegantno. Bit će na baš svim platformama – bez obzira na to je li riječ o računalima, tabletima ili mobitelima – a sučelje će se prilagođavati vrsti uređaja, ali i prikaza.

Ova logika podsjeća na moderan responzivni koncept prema kojem se web-stranice izgledom prilagođavaju uređajima. Microsoft je sada to primijenio i na aplikacijama. Drugim riječima, istim Officeom moći ćete se koristiti i na mobitelu i na računalu, a izgled aplikacije u hodu će se prilagođavati. Spojite li mobitel, primjerice, na monitor, tipkovnicu i miš, dočekat će vas punokrvni Office sa svim mogućnostima kao da ste na svom PC-u. Naravno, samo na mobitelima s Windowsima 10.

26. travanj 2024 17:09