Tehnopolis
StoryEditor

Kako upravljati mobilnim uređajima u tvrtki?

18. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

Izgubljeni ili ukradeni mobilni uređaji moderna su noćna mora tvrtkama jer svaki uređaj može sadržavati gigabajte povjerljivih poslovnih podataka.

Osobito su problematični pametni telefoni i tableti - po nekim procjenama iz SAD-a, godišnje se izgubi ili bude ukradeno i do 5% svih pametnih telefona. Niti desetina od broja izgubljenih ili ukradenih mobitela se ne vrati u ruke vlasnika, pogotovo ako je riječ o uređajima koji su nestali na putovanju ili izvan radnog mjesta. Od toga zamalo dvije trećine otpada na službene mobitele, a preostalu trećinu čine pametni telefoni u osobnom vlasništvu radnika koji se koriste za posao.

Upravo je potonja kategorija u velikom porastu zahvaljujući trendu BYOD (bring your own device) odnosno sve većeg oslanjanja tvrtki na vlastite uređaje koje radnici žele koristiti i za privatne potrebe i za posao. Koncept BYOD je pokušaj da se s jedne strane pomiri želja korisnika za korištenjem najnovijih pametnih telefona i tableta koje ionako kupuju privatno, a s druge strane tvrtkino priznavanje da ne može opravdati tipično velike i česte izdatke za stalnu nabavu novih uređaja.

Sigurnost prije svega

Iako je riječ o znatnom financijskom gubitku gotovo bi se moglo reći kako je taj financijski gubitak sporedan problem. Naime, po procjenama sigurnosne tvrtke McAfee i Ponemon Institutea preko polovice izgubljenih pametnih telefona nije imalo aktivirane niti najosnovnije već ugrađene mjere zaštite kao što su zaključavanje uzorkom ili PIN-om na glavnom ekranu pametnih telefona.

Korporativni IT i management mogu odahnuti ako se pametni telefon ili tablet našao u rukama običnog lopova koji u njemu vidi samo robu za preprodaju. U protivnom, svaki nezaštićeni mobilni uređaj daje lak pristup osjetljivim i povjerljivim poslovnim podacima koji mogu prouzrokovati znatne i razne štete. Primjerice, u slučaju da mobilni uređaj pripada tvrtki iz financijske ili medicinske industrije učinak curenja informacija je dvojak. Osim neposredne štete po klijenta banke ili pacijenta, sama banka odnosno osiguravajuća kuća ili pak medicinska ustanova je izložena znatnim kaznama zbog mogućnosti zloupotrebe podataka.

Stoga je upravljanje mobilnim uređajima odnosno skup alata i politika pod zajedničkim nazivom mobile device management nezaobilazni dio sigurnosne politike tvrtke.

Granulirana kontrola

Ta je potreba dobro prepoznata pa tako zainteresiranim tvrtkama razni proizvođači nude sijaset rješenja za upravljanje mobilnim uređajima. Bilo da je riječ o sveobuhvatnim rješenjima koja nude potpunu enkripciju poslovnih podataka ili pak manjim, fleksibilnijim rješenjima sva ona koriste neke zajedničke koncepte. No, svaka od njih uspostavlja jasnu podjelu između korisnikovih privatnih i poslovnih podataka. Tako sigurnosna politika tvrtke može u slučaju krađe ili gubitka pametnih telefona pokrenuti uklanjanje samo poslovnih podataka ili pak u dogovoru s korisnikom kompletno obrisati sadržaj uređaja.

Jedna od mogućnosti jest sprečavanje slučajnog ili namjernog curenja poslovnih informacija iz tvrtke. Tako je moguće dok je pametni telefon ili tablet spojen na korporativnu WLAN ili VPN mrežu spriječiti postanje na socijalne mreže ili pak onemogućiti kameru. Analogno tome, moguće je zabraniti kopiranje dokumenata na javne servise za dijeljenja datoteka poput Dropboxa dok je uređaj spojen na neki javni WLAN hotspot. Sve navedeno je moguće kombinirati i s GPS prijemnikom uređaja što otvara mogućnost automatske primjene definirane sigurnosne politike ovisno o lokaciji uređaja.

Vlastito ili u cloudu?

Jasno je kako će ovako širok spektar mogućnosti upravljanja mobilnim uređajima zainteresirati ne samo velike, već i manje tvrtke. Potonje ne moraju nužno imati vlastiti IT ili infrastrukturu za upravljanje mobilnim uređajima - logično je rješenje potražiti neku varijantu cloud usluge koju tvrtka zakupljuje s jasno definiranim mjesečnim ili godišnjim troškovima. Bilo da je riječ o nezavisnim tvrtkama ili pak o telekomima koji su najprirodniji ponuđači ovakvih usluga upravljanje mobilnim uređajima je dostupno svima koji su ga prepoznali kao potrebu.

Upravljanje mobilnim uređajima je jedna od tema 7. Combisove poslovno-tehnološke konferencije koja se održava krajem rujna u Šibeniku, a čiji je Lider medijski pokrovitelj.

29. travanj 2024 03:01