Tehnopolis
StoryEditor

Microsoft preskočio ‘devetku‘ i najavio Windowse 10

01. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Microsoft je sinoć najavio novu generaciju svog Windows operativnog sustava, te sve iznenadio odabirom imena.

Nakon ne previše uspješnih Windowsa 8 očekivala bi se inačica Windows 9. No Microsoft se nije odlučuio za to ime, kao niti za WindowsOne o čemu se dosta nagađalo, nego za Windowse 10, a bit će dostupni od sljedeće godine. Microsoftov Terry Myerson izjavio je kako je Windows 10 potpuno nova generacija ovog operativnog sustava.

Nema službenih obavijesti o datumu izlaska, a šuška se da će izaći sredinom sljedeće godine. Microsoft će danas objaviti preview Windowsa 10 za skupinu korisnika koji će ga testirati.

Kompanija ovim potezom želi programerima olakšati izgradnju aplikacija koje će se moći koristiti na svim tipovima uređaja. Zbog toga možemo očekivati i jedinstvenu trgovinu aplikacija za sve uređaje.

Primarni fokus je na desktopu, za razliku od prethodne inačice koja je preferirala sučelje za mobilne uređaje poput tableta. S vremenom će Microsoft nove komponente Windowsa 10 preseliti i na touch uređaje.

Nova inačica operativnog sustava ima osnovni dizajn sličan Windowsu 8, ali i klasični start meni koji je naprasno izbačen iz prethodne verzije. Start izbornik od sad ima i mogućnost pretraživanja weba bez otvaranja preglednika. Osim klasičnog izbornika, prikazivat će i pločice (live tiles).

Osim toga, moguće je kreirati više desktopa (recimo, jedan za posao, a jedan za privatnu upotrebu), izmijenjena je Snap opcija koja dozvoljava upotrebu do četiri aplikacije na ekranu te ‘task view‘ koji na jednom ekranu daje uvid u sve otvorne datoteke i aplikacije.

Desktop i Metro sučelje dolaze u svojevrsnoj kombinaciji. Pločice i ikone prikazuju se kao kombinacija klasičnih aplikacija i novih univerzalnih aplikacija, a žive pločice još i dalje mogu mijenjati dimenzije prema željama korisnika.

Cijena Windowsa 10 još nije poznata, iako se nagađalo da bi korisnicima Windowsa 8 mogao biti ponuđen kao besplatna nadogradnja.

27. travanj 2024 02:57