Tehnopolis
StoryEditor

Nokia kupuje Alcatel-Lucent u pokušaju da konkurira Ericssonu

20. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Nokia će za iznos od 15,6 milijardi eura kupiti Alcatel-Lucent i tako proširiti svoje poslovanje vezano uz proizvodnju opreme za telekom. Plan je konkurirati Ericssonu, koji je vodeći na tom području.

Udružena tvrtka imat će 114 tisuća zaposlenika, a zajednička prodaja bi mogla iznositi 26 milijardi eura. Tako će se, s udjelom od 35 posto, na tržištu pozicionirati na drugom mjestu, iza vodećeg Ericssona, koji drži 40 posto tržišnog udjela, a ispred Huaweija, koji ima 20 posto tržišta.

Nokija je obećala da neće biti gubitaka poslova izvan brojke koju je Alcatel već planirao. Alcatel-Lucent ima otprilike šest tisuća zaposlenika u Francuskoj, a zadržavanje radnih pozicija jedan je od ključnih uvjeta pregovora. Akvizicija bi trebala biti finalizirana u prvoj polovici 2016. godine.

Nokija je objavila i kako razmišlja o prodaji sustava za navigaciju HERE Maps, čija se vrijednost procjenjuje na 6,9 milijardi eura. Kompanija je 2013. godine poslovanje vezano uz pametne telefone prodala Microsoftu.

Sve to ukazuje da se finska kompanija odmiče od svojeg originalnog fokusa i budućnost planira ostvariti na tržištu povezivosti, odnosno kroz tehnologiju potrebnu za Internet of Things i cloud rješenja.

11. svibanj 2024 20:37