Tehnopolis
StoryEditor

Svaki drugi instalirani softver u Hrvatskoj je nelegalan

24. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

52% softvera instaliranog na osobna računala u Hrvatskoj u 2013. godini nije propisno licencirano. Ovi i ostali zaključci proizlaze iz danas predstavljenog Globalnog BSA istraživanja koje ističe potrebu za učinkovitim praksama upravljanja softverom, posebno u poslovnim okruženjima.

- U vremenima gospodarske krize i relativno slabog i sporog gospodarskog oporavka, pad stope softverskog piratstva daje dodatni vjetar u leđa našim antipiratskim naporima. U narednom razdoblju nastavit ćemo suradnju s nadležnim tijelima, kao i s edukacijskim i pravnim aktivnostima. Naš sljedeći cilj jest izjednačenje hrvatske stope softverskog piratstva s prosječnom stopom u EU - rekla je Ivana Jurin Puhalo, pravna zastupnica BSA u Hrvatskoj.

Globalno BSA istraživanje o softveru svake druge godine za BSA provodi IDC, koji je ove godine anketirao računalne korisnike na 34 tržišta, uključujući i gotovo 22.000 potrošača i poslovnih korisnika te više od 2.000 IT menadžera.

Istraživanje pokazuje da je stopa računalnog softvera koji je instaliran bez propisne licence u Hrvatskoj iznosila 52% u 2013. godini, što predstavlja pad od 1 postotnog poena u odnosu na 2011. godinu. Komercijalna vrijednost tog, nelicenciranog softvera iznosi ukupno 332 milijuna kuna.

Kao glavni razlog nekorištenja nelicenciranog softvera, računalni korisnici diljem svijeta navode izbjegavanje sigurnosni prijetnji malicioznog softvera. Među rizicima povezanim s nelicenciranim softverom, 64 posto korisnika diljem svijeta kao glavni razlog zabrinutosti navodi neovlašten pristup hakera, a 59 posto gubitak podataka.

Kad je riječ o globalnoj stopi softvera instaliranog bez propisne licence, u BSA navode kako je ona porasla sa 42% u 2011. na 43% u 2013, jer je kod rastućih gospodarstava, u kojima je stopa nelicenciranog softvera najveća, broj računala i dalje raste i čini značajnu većinu.

 Komercijalna vrijednost instalacija nelicenciranog računalnog softvera ukupno u 2013. godini iznosi 347 milijardi kuna, a regija s najvećom ukupnom stopom instalacija nelicenciranog računalnog softvera u 2013. je regija Azije i Pacifika, sa 62%.

02. svibanj 2024 23:09