Ukratko
StoryEditor

EU financirani softver InfraRoute smanjuje troškove, ubrzava dostavu i smanjuje CO2 otisak

27. Srpanj 2023.

Infranet, kompanija s dugogodišnjim iskustvom u računalnom razvoju za sektor logistike, sa zadovoljstvom obilježava uspješan završetak svog ambicioznog projekta – InfraRoute. Taj napredni softver, rezultat stručnog rada i inovacija, predstavlja prekretnicu u logističkom sektoru, rješavajući ključne izazove industrije: nestandardizirano adresiranje, visoke troškove dostave i povećani ugljični otisak.

Efikasna dostava

Iz Infraneta su otkrili da nekonzistentno adresiranje može bitno utjecati na efikasnost dostave, povećavajući troškove i vrijeme isporuke.

– Analizirajući pošiljke na području Hrvatske otkrili smo za mnoge postoje deseci načina pisanja adrese, a za neke je pronađeno i stotine načina – rekli su iz Infraneta.

Taj problem, česti razlog ponovnih dostava i dodatnog opterećenja korisničke podrške, postaje prošlost uz novi softver.

Projekt InfraRoute u sklopu EU programa ‘Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II‘ trajao je od 1. veljače 2021. do 1. kolovoza 2023. i sastojao se od dvije faze. Faza industrijskog istraživanja protegla se kroz 15 mjeseci, uz troškove od 213.215,53 eura. Tijekom te faze proizvod je uspješno doveden na petu razinu tehnološke spremnosti, što je bio ključni korak prema ostvarenju konačnog cilja. Nakon uspješno završene inicijalne faze, započela je druga faza – eksperimentalni razvoj, u svibnju 2022. godine, koja traje do završetka projekta. U toj je fazi InfraRoute postigao osmu razinu tehnološke spremnosti, što potvrđuje visoku razinu razvoja i inovacija unutar projekta. Troškovi faze eksperimentalnog razvoja iznose 404.870,40 eura.

Korisničko iskustvo

Infranet je tijekom faze eksperimentalnog razvoja pažljivo pristupao testiranju intuitivnosti korisnički orijentiranih rješenja, s glavnim fokusom na UX (engl. user experience), kako bi osigurao da InfraRoute pruža izvrsno korisničko iskustvo. Kontinuirano je rješavao bugove i optimizirao softver u skladu sa svim sigurnosnim standardima i kriterijima upravljanja privatnošću, osiguravajući zaštitu podataka i pouzdano funkcioniranje sustava.

InfraRoute precizno sortira i optimizirano rutira, što smanjuje troškove i vrijeme isporuke, povećava zadovoljstvo klijenata te smanjuje negativan utjecaj na okoliš. Taj softver, zaštićen kao intelektualno vlasništvo na razini cijele Europske unije, predstavlja važan korak naprijed u logističkom sektoru te će pridonijeti održivom razvoju dostave i logistike. Testiranja su potvrdila i da InfraRoute nije samo efikasan alat za rutiranje pošiljaka u Hrvatskoj, već i u drugim zemljama. S tim visokopreciznim sustavom kurirske službe i pošte mogu znatno smanjiti troškove dostave, a pošiljke će putovati brže i ostaviti manji ugljični otisak. InfraRoute predstavlja inovativan pristup logistici, dostavi i održivosti, otvarajući nove mogućnosti za poboljšanje logističkih procesa.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 618.085,93 eura, uza znatnu financijsku podršku Europske unije od 354.312,82 eura, što je omogućilo uspješnu realizaciju softvera InfraRoute. Ta vrijedna investicija osnažila je Infranet u razvoju proizvoda koji će s 1. kolovoza 2023. ući u svoju komercijalizaciju i uvelike unaprijediti logistički sektor.

30. travanj 2024 15:34