Tehnopolis
StoryEditor

Telekomi glavni pokretači cloud tržišta u Hrvatskoj

25. Listopad 2012.

Na računalstvo u oblaku (cloud computing) otpada 4,7 posto tržišta informatičkih usluga u Hrvatskoj, a telekomunikacijski operatori poput HT-a, Vipneta i Metroneta glavni su pokretači hrvatskog cloud tržišta, podaci su IDC Adriaticsa, predstavljeni na IDC Cloud Computing Roadshowu.

Prihodi vezani uz cloud model isporuke IT usluga predstavljaju najbrže rastući segment domaćeg IT tržišta u prošloj godini, moglo se čuti na konferenciji koja je okupila oko 150 predstavnika krajnih korisnika ICT tehnologije. Evolucija i razvoj isporuke IT usluga iz oblaka, odnosno javnih i privatnih i hibridnih cloud modela obilježit će, istaknuto je, IT scenu na duže razdoblje. - Cloud IT usluge u Hrvatskoj u 2011. snažno su porasle, za 40,7 posto, zahvaljujući i relativno nismoj bazi prethodne godine. Cloud potrošnja dosegnula je 17,45 milijuna dolara, a najveći dio otpada na naknade za IT usluge pružene iz javnog oblaka - rekao je Boris Žitnik, direktor i glavni analitičar tvrtke IDC Adriatics.Kada je riječ o tipu javnog oblaka, 56 posto otpada na softver kao uslugu (SaaS), 42 posto na infrastrukturu kao uslugu (Iaas), a najmanje 2 posto na platformu kao uslugu (PaaS). Struktura potrošnje na javni cloud po zemljama pokazuje da se preko 66 posto odnosi na Ameriku, , 22 posto na zapadnu Europu, a samo 0,4 posto na srednju i istočnu Europu što je u vrijednosnom smislu lani iznosilo oko 100-injak milijuna dolara.

- Cloud će u idućih pet godina imati jako visoke stope rasta, posebno u istočnoj Europi zbog i dalje niske baze - rekao je Žitnik. Što se tiče udjela u potrošnji u tradicionalni IT te javni, privatni i hibridni oblak, u budućnosti će doći do smanjivanja dominacije udjela tradicionalnog modela isporuke. Iako u Hrvatskoj recesija nije značajnije potaknula korištenje cloud usluga, posebno u segmentu malih i srednjih tvrtki, u IDC-u očekuju da ćemo, upravo zbog dobrog omjer između troškova uvođenja računalstva u oblaku te efikasnosti, prednosti i održivosti cloud modela, tijekom narednih godina biti svjedoci raznovrsne i inovativne cloud ponude i uz to vezanih marketinških aktivnosti na hrvatskom informatičkom tržištu.

Partneri konferencije, ugledni pružatelji cloud usluga i rješenja HP, T-HT, Megatrend poslovna rješenja, APC, Microsoft i SAP iznijeli su svoja promišljanja uloge i značaja cloud usluga globalno i u zemlji  te predstavili svoj portfelj cloud produkata. HP-ov predavač Tomislav Lukačević predstavio je prednosti HP-ovog cloud sustava, dok se Tomislav Kosanović iz kompanije T-HT osvrnuo se na hibridni cloud model. Megatrend poslovna rješenja i Igor Batinić fokusirali su se na vlastito VDC rješenje, a Microsoftov izlagač Draško Ivanišević na SaaS model. U ime APC-a govorio je Nino Kovačić na temu napajanja i hlađenja ‘oblaka‘. Konferencija je završila izlaganjem Maje Štritof koja je prikazala uspješnu implementaciju SAP-ovog cloud rješenja.

09. svibanj 2024 01:59