Tehnopolis
StoryEditor

Videokonferencije na Androidu

18. Srpanj 2015.
Piše:
Branimir Kovač

Profesionalni sustavi za videokonferencije do sada su bili prilično skupi te su se njima uglavnom koristile velike tvrtke koje su si mogle priuštiti cijene od više desetaka, pa i stotina tisuća dolara, koliko takvi sustavi stoje.

Manje tvrtke uglavnom bi se zadovoljile klasičnim videochatom na osobnim računalima, no u posljednje vrijeme postoje i relativno pristupačna zasebna rješenja. Jedno od njih je Grandstreamov sustav GVC3200 s početnom cijenom od 4000 dolara, što je za sustav namijenjen za videokonferencije relativno jeftino. Kamera snima u Full HD 1080p rezoluciji, ima 12x zoom, a spaja se na jednostavan način u HDMI utor monitora ili televizora. Istodobno, kamera se spaja i s odvojenim mikrofonom koji se povezuje na lokalnu mrežu putem mrežnog kabela ili Wi-Fi veze.

Proizvođači ističu fleksibilne mogućnosti konfiguriranja sustava prema potrebama korisnika, a zanimljivo je da se kompletno namještanje postiže spajanjem na Grandstreamov servis u oblaku. Sustav je poseban po tome što je zasnovan na Androidu, pa se osim na druge sustave ovog proizvođača može spajati i na Google Store te konferencirati i s raznim videoaplikacijama poput Skypea. Upravljanje se obavlja s pomoću malenog daljinskog, a jednostavno sučelje također pridonosi lakoj uporabi cijelog sustava.

07. svibanj 2024 04:10