Tehnopolis
StoryEditor

Zelena gradnja više nije samo trend

17. Rujan 2012.

Dva od tri graditeljska projekta u Hrvatskoj koji su već u izvedbi ili tek u nju kreću imaju osmišljene i ugrađene postavke zelene gradnje.

To pokazuje određeni razvoj i zrelost tržišta čime Hrvatska slijedi i praksu iz EU i jedna je od dobrih činjenica u tom segmentu kojima se Hrvatska može pohvaliti tijekom obilježavanja ovotjednog Svjetskog tjedna zelene gradnje.

Istaknula je to na današnjem susretu s novinarima predsjednica Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj Vedrana Likan najavljujući aktivnosti u povodu Svjetskog tjedna zelene gradnje, koji se tradicionalno obilježava u rujnu, ove godine od 17. do 21. rujna.

Među tim aktivnostima je primjerice i dodjela prvih certifikata zelene gradnje šestorici profesionalaca u Hrvatskoj, koji su prošli edukaciju za to po međunarodnim standardima. Likan je naglasila i da zelena gradnja i tehnologije ni u Hrvatskoj više nisu samo trend nego definitivno i način promišljanja i standard bez kojeg se više ne može, i za kojeg ‘veliko uho‘ ima i Vlada ali i brojni veliki gradovi.

Hrvatsku osim primjene u gradnji, obnovljivim izvorima energije, turizmu i drugim sektorima posebno velik zadatak u tom smislu čeka kod ekološke odnosno integrirane poljoprivrede gdje to neće biti lako, ali je potrebno, kazala je Likan.

S njom se složio i predsjednik Saveza za energetiku Zagreba Tomislav Marjanović koji je kazao da su troškovi zelene gradnje i uvođenja zelenih tehnologija u startu veći, ali dugoročno isplativiji i održiviji, posebno u današnje krizno vrijeme kada su uštede cilj svima.

Najavio je i održavanje prvog međunarodnog sajma razvoja, proizvodnje i investicija u zelenom gospodarstvu u Hrvatskoj, u Zagrebu, od 25. do 27. listopada pod nazivom "Greenvest: Invest in Green Croatia".

Za sajam su se, kaže već prijavili brojni domaći i strani sudionici, odnosno predstavnici tvrtki, gradova, općina i institucija čiji su investicijski projekti zelene gradnje vrijedni više od 400 milijune eura i od kojih su neki već krenuli. Među njima su i projekti vjetroelektrane Senj, geotermalne elektrane Slatine, ali i naselja niskoenergetskih kuća u Jastrebarskom, itd.

27. travanj 2024 17:14