Preporučeno
StoryEditor

Andrej Plenković predstavio elemente svog gospodarskog programa

08. Srpanj 2016.

Predsjednik HDZ-a u dolasku Andrej Plenković predstavio je danas u prostorijama stranke i službeno svoj program na temelju kojeg će voditi stranku. U velikoj mjeri kodificiranje onoga što je proteklih tjedana Plenković već rekao, a HDZ u predizbornoj kampanji nudio, program je objedinio koncept moderne demokršćanske stanke, s vidljivim naslanjanjem na manifest Europske pučke stranke, s nešto specifičnijim vrijednostima za Hrvatsku. Plenković će stranku pozicionirati kao desni centar utemeljen na slobodi, demokraciji, ravnopravnosti spolova, obitelji, socijalnoj ekonomiji i ljudskim pravima. Onaj lokalni dodatak odnosi se na Domovinski rat kao jednu od glavnih tekovina moderne Hrvatske, brigu o braniteljima, pomirbu Hrvata kako ju je vidio osnivač stranke Franjo Tuđman te dijalog s Katoličkom crkvom.

‘Nadilaženje ideoloških razlika‘, napomenuo je Andrej Plenković, ‘nužan je preduvjet za ostvarenje nacionalnih ciljeva‘, sugerirajući time pomirljiviju politiku od one svoga prethodnika.

Što se tiče točaka programa, riječ je o zbroju svih popularnih pojmova koji se redovito vrte u predizbornim kampanjama i uključuje naglasak na reformu pravosuđa, javne uprave i decentralizaciji zemlje. Javni sektor treba racionalizirati, upravu digitalizirati, a državu staviti na raspolaganje građana i poduzetnika, ustvrdio je Andrej Plenković. Naravno, glavni cilj je podizanje životnog standarda i gospodarski rast, čemu program posvećuje posebnu pažnju. Pored reformi kao leitmotiva svakog programa, tako i ovog, Plenkovićev HDZ će biračima ponuditi fiskalnu odgovornost, jednostavniji porezni sustav i orijentaciju na izvoz kao temelj svakog zdravog gospodarstva. Tu su, dakako, još europski fondovi, smanjenje administrativnih prepreka, obrazovana radna snaga, dijalog sa socijalnim partnerima, osiguravanje jeftinih energenata, prometna povezanost, daljnje jačanje turizma, održiv rast i očuvanje prirodnih bogatstava…

U široj perspektivi, Plenkovića brine demografski problem kojem se isto tako namjerava posebno posvetiti kroz stvaranje pronatalitetne politike, a najavio je i nastavak kurikularne reforme, premda nije precizirao u kojem obliku i s kojim ljudima, što vrijedi i za sve ostale stavke programa. Operativna razrada tek slijedi, objasnio je, pri čemu će gospodarski program IFO Instituta poslužiti kao polazna točka za radnu skupinu pod vodstvom njegove kolegice u europskom parlamentu Ivane Maletić.

Gospodarski elementi:

  • jačanje fiskalnog kapaciteta i fiskalna održivost (smanjenje duga i deficita)
  • jednostavniji, pravedniji i poduzetnicima prilagođen porezni sustav (uz očuvanje porezne discipline)
  • reforma pravosuđa i javne uprave
  • decentralizacija
  • poticanje poduzetničkog duga
  • olakšavanje poslovanja i otklanjanje administrativnih prepreka
  • snažniji angažman HBOR-a, poticanje izvoza i domaće proizvodnje
  • osiguravanje niske cijene energenata, obrazovane radne snage, prometne povezanosti i povoljnih izvora financiranja
  • efikasnije povlačenje europskih sredstava
  • razvoj poljoprivrede i ribarstva
  • povećanje kvalitete turističkih usluga tijekom cijele godine i u cijeloj Hrvatskoj
  • digitalizacija industrije i javnog sektora
  • socijalna ekonomija i dijalog sa socijalnim partnerima (sindikati, poslodavci)

 

27. travanj 2024 03:40