Preporučeno
StoryEditor

AZTN pokrenula postupak ocjene koncentracije Optima/H1

14. Studeni 2016.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je postupak ocjene dopuštenosti koncentracije Optima Telekoma, koji posluje u sastavu HT Grupe i H1 Telekoma, izvijestili su u ponedjeljak iz Agencije.

Potpunu prijavu koncentracije Agencija je zaprimila 14. listopada, nakon čega je provela test tržišta u obliku javnog poziva svim zainteresiranima za dostavu mišljenja i primjedbi na provedbu te koncentracije, tijekom kojeg je zaprimila niz očitovanja.

Na temelju dokaza dostavljenih uz prijavu i drugih podataka i saznanja kojima raspolaže, Agencija je ocijenila da bi provedba ove koncentracije mogla za posljedicu imati značajan učinak na tržišno natjecanje na mjerodavnom tržištu pružanja elektroničkih komunikacijskih usluga u nepokretnim mrežama na teritoriju Republike Hrvatske, na veleprodajnoj i maloprodajnoj razini.

Stoga je za donošenje odluke AZTN-a potrebno izraditi dubinsku pravnu i ekonomsku analizu pa je slijedom toga Agencija pokrenula postupak ocjene koncentracije na drugoj razini, navodi se u priopćenju.

Optima Telekom (OT), koji od 2014. posluje u sastavu 2014. godine, sklopio je krajem srpnja ove godine ugovor o pripajanju H1 temeljem kojeg se H1 pripaja Optimi prijenosom cjelokupne imovine i svih prava i obveza, bez provođenja postupka likvidacije pripojenog društva.

Svim dioničarima H1 Optima će biti u obvezi prenijeti dionice Optime u odgovarajućem omjeru. Učinak pripajanja trebao bi nastupiti 1. siječnja iduće godine, po ishođenju svih potrebnih odobrenja i suglasnosti.

"Svrha pripajanja društva H1 Optimi je ostvarenje pozitivnih sinergija na relaciji društava te povećanje vrijednosti Optime za postojeće dioničare i nove (bivše dioničare H1)", navela je Optima tada u svom priopćenju, te dodala da će pripajanjem i ostvarenjem predviđenih sinergija doći do povećanja poslovne efikasnosti i smanjivanja troškova "što će rezultirati porastom vrijednosti Optime kao trećeg respektabilnog operatora na tržištu fiksne telefonije".

04. svibanj 2024 01:59