Preporučeno
StoryEditor

Cappelli o Mostovom prijedlogu plaćanja eurima: Zna se što se može, a što ne

23. Ožujak 2017.

Ministar turizma Gari Cappelli u četvrtak je uoči sjednice Vlade komentirao prijedlog iz Mosta o uvođenju dijela plaćanja u eurima u špici sezone, kazavši da se "zna što se može, a što se ne može".

Na pitanje novinara o prijedlogu koji je došao iz Mosta o uvođenju plaćanja u eurima i to do 200 eura dnevno u špici sezone, ministar Cappelli odgovorio je da "nema tu što komentirati, zna se što se može, a što se ne može".

>>>Cappelli poželio povratak velikog broja gostiju iz ‘prijateljske Rusije’

Dodao je da je turizam izvozna djelatnost u kojoj su 90 posto plaćanja devizna, i idu prema bukingu, a što će biti dalje.. naravno zna se što se može plaćati u eurima.

Novinari su to uoči sjednice pitali i ministra financija Zdravka Marića, koji je na to također odgovorio da nema komentara te da ga nitko ništa nije pitao niti o tome informirao.

>>>Most traži ukidanje ugostiteljskog poreza na potrošnju

- Postoje zakoni, prije svega Zakon o HNB-u i Zakon o deviznom plaćanju, koji reguliraju koje je sredstvo plaćanja u Hrvatskoj, odgovorio je Marić.

Ograničena mogućnost plaćanja u eurima

Ideje i prijedlozi o uvođenju mogućnosti da strani turisti u Hrvatskoj u ljetnoj špici plaćaju neke usluge u turizmu u eurima, pogotovo u suvenirnicama, za sladolede, na odmorištima i dr. a posebice za turiste s kruzera, zadnjih godina pristizale su od političara, obrtnika i općenito iz turizma, pogotovo otkako je Hrvatska postala članicom EU-a, no do sada je uvijek ostajalo na ideji, jer to treba odobriti HNB.

Sada je ideja došla iz Dubrovnika od Mostovog kandidata za gradonačelnika tog grada Mare Kristića, koji je najavio kao novu, veliku inicijativu Mosta, da se već od ove turističke sezone uvede ograničena mogućnost plaćanja u eurima do 200 eura dnevno, no napomenuo je da to tek trebaju iskomunicirati sa partnerima i HNB-om te turizmom.

27. travanj 2024 05:51