Preporučeno
StoryEditor

Cappelli predlaže preusmjeravanje novca od boravišne pristojbe u kontinentalni turizam

25. Studeni 2016.

Ministarstvo turizma otvorilo je javno savjetovanje o prijedlogu izmjene uredbe o utvrđivanju visine boravišne pristojbe za 2017. godinu, kojim bi se povećao udjel tako prikupljenih sredstava u financiranju razvoja turizma u turistički nerazvijenim područjima, izvijestilo je Ministarstvo u četvrtak.

Iznos dijela boravišne pristojbe koji se uplaćuje na posebni račun Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i namjenski se koristi za razvojne projekte i programe kreiranja novih turističkih programa u turistički nerazvijenim područjima, do sada je iznosio 2,5 posto od ukupno uplaćenih sredstava, a prema predloženoj izmjeni iznosio bi 4,5 posto, čime bi se prikupilo 18 milijuna kuna.

Javno savjetovanje o tome otvoreno je do 5. prosinca.

Po podacima Fine, u 2015. godini prikupljeno je 410 milijuna kuna od boravišne pristojbe, od čega 380 milijuna kuna na računima za uplatu boravišne pristojbe utvrđenim Naredbom o načinu uplaćivanja prihoda proračuna, obveznih doprinosa te prihoda za financiranje drugih javnih potreba u 2015. godini.

Podizanje konkurentnosti

"Predloženom izmjenom dokazujemo koliku brigu vodimo o razvoju turizma u kontinentalnom dijelu Hrvatske odnosno na turistički nerazvijenim područjima. Naši su ciljevi snažnije kreiranje razvojnih projekata i programa u turistički nerazvijenim područjima. Ukupno prikupljena sredstava boravišne pristojbe usmjeravat će se u većoj mjeri u podizanje konkurentnosti područja na kojem su prikupljena, s obzirom da se lokalne turističke zajednice pojačano trebaju baviti razvojem i unapređenjem sustava destinacijskih turističkih doživljaja", rekao je ministar turizma Gari Cappelli.

Inače, spomenuta uredba na snazi je od srpnja ove godine. Njome je propisano da boravišne pristojbe za 2017. ostaju na razini kao i 2016. godine.

Iznosi boravišne pristojbe, koju turisti plaćaju ovisno o razdobljima glavne, pred i posezone te izvan sezone, kao i prema razredu turističkog mjesta (A, B, C, D i ostala), kreću se od najmanjih 2 kune po osobi i noćenju do najviših 4 do 7 kuna u glavnoj sezoni.

Boravišnu pristojbu plaćaju i osobe u domaćinstvu koje pružaju ugostiteljske usluge smještaja po krevetu i kamp jedinici, kao i vlasnici kuća ili stanova za odmor koji to za sebe i članove obitelji mogu platiti u paušalnom iznosu, a neke su kategorije turista i oslobođene tog plaćanja.

U paušalnom iznosu pristojbu plaćaju i vlasnici ili korisnici plovila za sebe i sve osobe koje noće na tom plovilu (nautičari), a pristojba ovisi o duljini plovila i vremenskom razdoblju.

04. svibanj 2024 03:53