Preporučeno
StoryEditor

Denis Čupić: Upravljanje državnim nekretninama treba okrenuti tržišnim principima

15. Rujan 2016.

U razdoblju još jednih postizbornih političkih pregovora sustavno se, u korist razmjena fotelja kao albumskih sličica, zaobilaze krucijalna pitanja vezana uz hrvatsko gospodarstvo, među ostalima i ono o načinu upravljanja vrijednom državnom imovinom. Državne nekretnine su resurs koji je prepušten propadanju jer ga nitko ne zna ili ne želi iskoristiti s ciljem stvaranja novih vrijednosti. Sustav upravljanja državnim nekretninama je u alarmantno lošem stanju i odgovorni bi trebali zatražiti stručnu pomoć. Domaća developerska branša kontinuirano održava visoku razinu akumuliranog znanja i međunarodnih kontakata te kao takva pruža prirodnog sinergijskog partnera državi u procesu aktivacije državnih nekretnina, no čini se da naša država takvog partnera ne želi. Zašto se odbija razvoj, a potiče plaćanje osoba koje trate nacionalna blaga, pitanje je na koje može odgovoriti samo politika.

- Hrvatska je spremna na novi iskorak i podizanje ulagačke aktivnosti, no osnovna predispozicija za to je da se adekvatno pozicionira i svjesno cijeni svoje razvojne potencijale. Iz segmenta upravljanja državnim nekretninama treba ukloniti utjecaj politike u odlučivanju i okrenuti se tržišnim principima – izjavio je Denis Čupić, predsjednik Udruge Developera pri HUP-u i direktor tvrtke F.O. Development.

Domaće gospodarstvo već posjeduje etablirane tvrtke u segmentu razvoja projekata i ulaganja u nekretnine, ali te tvrtke moraju postati partner državi. Država bi trebala izmijeniti okvir upravljanja i raspolaganja na način da domaće tvrtke uključi kao svoje partnere u proces razvoja projekata i privlačenja ulaganja. Time bi državne nekretnine, kada se nude na tržištu krajnjim ulagačima bile razvijeni ‘nekretninski i ulagački‘ proizvod, a ne nekretnine bez vizije i s nizom neriješenih problema. Država i privatni partner nosili bi tada zajedno rizik razvoja. Partner bi svojim aktivnostima donosio razvojnu komponentu i ostvarivao ekonomski interes pri uspješnoj realizaciji projekata na dulji rok. Aktualan sustav katastrofalno zapostavlja potencijale i mogućnosti naše zemlje i tvrtki te domaći potencijal stavlja na tržište daleko ispod realne cijene. Jedino rješenje pitanja neprofitabilnog upravljanja državnim nekretninama je prihvaćanje savjeta iskusnih developera.

- Iz iskustava projekata na kojima smo sudjelovali, među ostalima bila su to i dva projekta u okviru javno-privatnog partnerstva u Njemačkoj, konkretno izgradnja zatvorskih objekata; te pružanja stručnih usluga u razvoju nekretnina za segmente poslovanja vezane uz austrijski sustav državnih nekretnina, upoznali smo metodologiju, dobre i neizbježne loše aspekte navedenih sustava. Cilj je postići hibrid austrijskog modela, iz kojeg se vuče ono najbolje, a to je da država ne prodaje ‘ledine‘, nego razvijene projekte i objekte koji generiraju prihod – dodaje Čupić.

Dosadašnje upravljanje komercijalnim nekretninama nije kvalitetno jer nije vođeno odgovarajućim komercijalnim ciljevima. Utjecaj politike i populizma veoma je visok, dok nadležne institucije na tržište stavljaju nekretnine u zatečenom stanju pa je sasvim razumljivo da tržište za takve nekretnine ne pokazuje velik interes, odnosno nudi iznimno niske cijene.

27. travanj 2024 00:47