28. travanj 2017.

HDZ neće tako lako složiti novu većinu

HNS neće podržati preslagivanje Vlade. IDS neće podržati preslagivanje Vlade. SDP sigurno neće podržati preslagivanje Vlade. HDZ sasvim sigurno neće tako lako složiti novu većinu kao što je odavao dojam premijer Andrej Plenković kad je na jučerašnjoj sjednici Vlade mrtav hladan zatražio od tajnice da sroči dokument o razrješenju tri Mostova ministra.

>>> Petrov: Mostovi ministri podnijet će danas ostavke

Ono što je u ovom trenutku izvjesno jest da će HDZ lakše i bez ikakve muke skupiti dovoljno potpisa u Saboru za smjenu predsjednika Sabora Božu Petrova, čelnika Mosta. A kako će složiti većinu, to je drugi par rukava. Naime, politička trgovina funkcionira na principu svake druge trgovine ‘ja tebi, ti meni‘. I osnovno je pravilo dati što manje, kako bi se dobilo što više. Tako da su sada asovi u rukama malih stranaka sa po nekoliko zastupnika ili možda u rukama zastupnika koji bježe iz svojih tabora u neke druge po principu ‘tko da više‘, što je isto jedan od temelja trgovine.

U takvoj konstelaciji potpuno je jasno samo jedno, HDZ će, uz svoje članove koji vrlo često i vrlo artikulirano izražavaju nezadovoljstvo odlukama vrha stranke, uskoro morati moderirati željama, zahtjevima ili naprosto suludim prohtjevima sitnih duša iz manjih stranaka  različitih političkih ideologija pa se može zaključiti kako će nova vlada biti toliko stabilna dok god su oni namireni. A to jedno do dva ministarska mjesta sasvim sigurno neće kupiti, jer sad apetiti rastu sumanutom brzinom.

>>> Šprlje tvrdi da je glasovanjem po savjesti dirnuo u ‘osinje gnijezdo’, ali i da bi to ponovio

S druge strane, premijer je jučer izjavio nakon sjednice Vlade kako već ima potrebnu većinu, a do večernjih sati ta se odlučnost istopila, pa bi sad za njega bilo poprilično nezgodno da mora skrušeno priznati da je zeznuo stvar i da se ipak ide na izbore. Premda  bi i oni za HDZ, pogotovo s SDP-om kao glavnom oporbenom strankom, bili jamačno dobitni, dogodio bi se zanimljiv obrat - najviše bi profitirao Živi zid, stranka koja s nikim ne želi koalirati. A tad bi sklapanje parlamentarne većine bilo još opasnije i vrlo radikalnije.