Preporučeno
StoryEditor

Horvat obećao: Raspisali smo prvi natječaj za koji poduzetnik neće morati angažirati konzultante

26. Srpanj 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

Čak četvrt milijarde kuna težak je projekt E- Impuls, koji mikro i malim poduzetnicima osigurava bespovratna sredstva povučena iz europskih fondova. Rezultat je to suradnje dvaju ministarstava, poduzetništva te regionalnog razvoja i EU fondova.

-Istraživanja su pokazala kako na natječajima za dodijelu bespovratnih sredstava mali i mikro poduzetnici jako slabo prolaze, pa smo odlučili promijeniti stvari. Bili smo uporni u pregovorima sa Europskom komisijom, ali smo ipak uspjeli dobiti blagoslov za ova sredstva, putem kojih će mikro poduzetnici moći sufinancirati svoje projekte u visini od 85 posto, a mali u visni od 65 posto, rekao je zamjenik ministra Regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Dragan Jelić.

Kao i do sada, ta će sredstva biti disperzirana, a provedba ugovora nadgledana od strane HAMAG BICRO-a, koji očekuju zaključenja oko 300 ugovora do kraja godine, a zaključno sa realizacijom E-Impulsa, pretpostavka je kako će biti zaključeno preko dvije tisuće ugovora za sufinanciranje projekata bespovratnim sredstvima iz EU. Uz sve to, ministar poduzetništva Darko Horvat inzistira da se dokumentacija za te ugovore pripremi za potpisivanje u roku od 90 dana.

-Kroz E - Impuls pokrit ćemo obrtnike i mikro trgovačka društva. Postojali su slični impulsi i prije, pa se tako iz državne blagajne prošle godine dodijelilo 46 milijuna kuna, ali ovo je prvi puta da se taj novac pronašao u EU fondovima. Kroz Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU uspjeli smo pronaći 250 milijuna kuna i uvjeren sam kako smo time na tržište stavili financijski instrument koji je prijeko potreban našim poduzetnicima. Na ovaj natječaj mogu se prijaviti svi, a najviše se nadamo prerađivačima, građevinarstvu, IT-u, a u obzir ćemo uzeti i uslužne djelatnosti- pojasnio je Horvat.

Postupak prijave je pojednostavljen. Za razliku od prethodnih, za ovaj natječaj poduzetnici moraju ispuniti slijedeću "papirologiju":

  1. prijavni obrazac A
  2. izjavu o usklađenosti s UZP-om
  3. skupnu izjavu
  4. izjavu o korištenim potporama
  5. potvrdu porezne uprave
  6. BON2/SOL2 u isvorniku sa stanjem na dan ne starijim od 5 dana

Što se konzultanata tiče, ministar garantira kako poduzetnici koji ze žele prijaviti za E-Impuls ne moraju angažirati niti jednog.

-Ovo je prvi natječaj za koji poduzetnik neće morati angažirati konzultante. Jedan dokument, nema skupih poslovnih, marketinških planova, ne morate dokazivati izvodljivost projekta- obećava Horvat.

Najavljuje i kako će dogodine ti postupci biti u potpunosti digitalizirani, te kako će se sva papirologija potrebna za prijave za natječaje za bespovratna sredstva iz EU fondova moći odraditi elektronskim putem. Dodajmo kako je Horvat, na upite novinara, komentrao i rad javnih poduzeća. Istaknuo je kako, iako ostvaruju enormne dobiti, većina nema investicijskih ciklusa, kako radna snaga odlazi, a nema gdje pronaći posao, osim u takvim tvrtkama. Protivi se sustavima nagrađivanja menadžmenta u državnim tvrtkama jer smatra kako direktori u tim poduzećima ionako imaju vrlo visoke plaće.

-Koncept funkcioniranja javih poduzeća mora se radikalno promijeniti- otovorio je temu Horvat, apostrofirajući, između ostalih, HEP i Hrvatske Šume.

Također upitan o ovlastima koje ima, budući je članom tehničke vlade, Horvat je dodao kako Ministarstvo poduzetništva raspolaže sa 155 milijuna kuna iz proračuna te kako ga neće, niti jednom kunom, prekoračiti.

Dodajmo kako je rok za prijavu na E-Impuls 30. rujan 2016. te kako će poduzetnici koji se prijave moći ostvariti od 30, 000 do 300, 000 kuna pojedinačnih potpora.

26. travanj 2024 16:48