Preporučeno
StoryEditor

I Kanada priprema eksperiment s bezuvjetnim temeljnim dohotkom

18. Prosinac 2016.

Koncept univerzalnog osnovnog dohotka (universal basic income – UBI) do sada je bio prisutan samo kao ideja, osim u slučaju Finske. Ipak, od sada i Kanada priprema pilot projekt uvođenja osnovnog dohotka koji bi trebao zaživjeti u 2017. godini. Koncept za pilot je napravio Hugh Segal, bivši senator, koji smatra da je UBI bolja alternativa sustavu socijalne skrbi koju opisuje kao ponižavajuću.

‘Tijekom trogodišnjeg testiranja programa stručnjaci planiraju sakupiti kvalitativne i kvantitativne podatke kroz evidenciju administracije, upitnike i intervjue, čiji će ukupni/preliminarni podaci biti dostupni javnosti‘ – objasnio je Segal koji smatra kako bi dohodak bio učinkovit ako bi iznosio 1 320 dolara mjesečno, odnosno 1 820 za osobe s invaliditetom.

>>>Corbyn razmatra bezuvjetni temeljni dohodak za britanske građane

Program osnovnog dohotka razvija se u nizozemskom Utrechtu, Keniji te Indiji, a u Švicarskoj je u lipnju održan referendum prema čijim rezultatima građani su se izjasnili kako su protiv uvođenja istog. Segal ovaj program vidi kao sredstvo za suzbijanje siromaštva i dodaje da ‘Testiranje uvođenja osnovnog dohotka human je i koristan način da se izmjeri koliko troškova siromaštva se može smanjiti, dok se i samo siromaštvo smanjuje a rad potiče.‘

Izvor: weforum.org

25. travanj 2024 22:41