Korona i biznis
27. studeni 2016.

Kuščević uvjeren da će banke kamate za kreditiranje mladih spustiti ispod 3 posto

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević kaže da je premijer Plenković naložio izradu prijedloga zakona unutar okvira programa za kreditiranje mladih.

- Prema tom prijedlogu zakona, pravo na ostvarivanje kredita će imati osobe mlađe od 45 godina, oni koji kupuju svoju prvu nekretninu bez obzira na status, te obitelji koje kupuju veći stan zbog povećanja obitelji – rekao je ministar tijekom gostovanja u emisiji Točka na tjedan N1 televizije.

Prema Kuščeviću, kriteriji za subvencioniranje i kreditiranje su zadani po postojećim pravilima i zakonima, "točno se zna koliko je kvadrata po članu obitelji. Ideja je da se financira 50 posto rate kredita, u trajanju od prve četiri godine, i ukoliko obitelj dobije novo dijete, ili usvoji dijete, tada ćemo joj taj rok produžiti za još dvije godine."

Novac za subvencije već osiguran

- Ako ste pratili našu kampanju, HDZ je najavio donošenje zakona još na izborima prošle godine, pa i na izborima ove godine, i budući da smo mi vjerodostojni, to i sprovodimo. A što se tiče usporedbe, ako uzmete na analizu, primjerice stan od 100 tisuća eura na razdoblje od 20 godina, tada je jasno da država daje otprilike 14 tisuća eura, a porez na promet nekretnina na taj iznos bi bio oko četiri tisuće eura. Jasno je da će naši građani biti u debelom, debelom plusu – kaže ministar i dodaje da je novac za subvencije već osiguran te da bi prijedlog zakona u Saboru mogao biti usvojen u veljači ili ožujku iduće godine.

Vlada očekuje da će novi zakon imati pozitivan efekt na tržišnoj utakmici između banaka, operativno tijelo APN će raspisati poziv bankama da se jave sa svojim ponudama, što bi trebalo rezultirati snižavanjem kamatne stope. Kuščević je ranije naveo da je jedan od uvjeta kamatna stopa niža od tri posto, a za N1 je ponovio uvjerenje da će se takav scenarij materijalizirati.

- Mi planiramo da će u ovaj projekt ući oko 1500 kuća i stanova. Država je tu platac, bar u ovom dijelu što se tiče subvencioniranja. Uvjeren sam da će to banke prepoznati kao dobru poslovnu priliku, da će se natjecati i da ćemo dobiti dobre uvjete za naše sugrađane – rekao je.