Preporučeno
StoryEditor

Marko Brajević: Jasno da smo blokirali Konzum, morali smo misliti na plaće svojih radnika

06. Travanj 2017.
Piše:
Sanja Mikolčević Petrušić

Konzum je danas blokirala tvrtka Ovum d.o.o. iz Zagreba, preko koje je tvrtka Perfa-Bio, poznata po najvećim farmama jaja u Donjoj Stubici i Daruvaru, distribuirala jaja na police Konzuma, gdje su bila najzastupljenija. Perfa Bio glavni je dobavljač jaja za Konzum, a tvrtka Ovum zbog duga od 9,5 milijuna kuna podnijela je prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad Konzumom.

Direktor tvrtke Ovum i tvrtke Perfa –Bio, Marko Brajević jučer je od ranog jutra bio na sastanku u Zagrebu.

- Pokrenuli sumo blokadu zbog ispražnjenog žiro računa, bile su upitne i plaće naših radnika, jer je bilo jasno da Perfa jaja više na policama Konzuma nema i morali smo misliti na plaće svojih radnika. To nas je potaknulo na blokadu. Dva i pol mjeseca smo ugroženi i zato smo reagirali. Nadamo se da ćemo uspjeti i da će za Uskrs biti jaja. Perfa je u mom srcu – rekao je direktor Brajević za Lider.

>>>Perfa-bio podnio zahtjev za stečaj Konzuma

Pojasnio je zavrzlamu koja je nastala oko blokade Konzuma od strane tvrtke Ovum i njezine povezanosti s tvrtkom Perfa-Bio, te tvrtkom Piko i imenom Ivana Valentića, sina Nikice Valentića. Valentićevom sinu na vjenčanju prije osam godina kum je bio Todorićev sin Ivan. Marko Brajević jedan je od najbližih prijatelja Ivana Valentića o čemu svjedoče i fotografije s vjenčanja. Naime, Ivan Valentić je osnivač tvrtke Piko, Brajević direktor Perfa Bio, a preko tvrtke Ovum su puštali robu u Konzum, zato je Ovum dužan Perfi i Piku, jer mu novac od Konzuma nije sjeo i zato je pokrenuo blokadu.

Prijedlog za blokadu je podnesen na Trgovačkom sudu 31. ožujka, a stoji da vjerovnik ima tražbinu prema dužniku u iznosu od 9.575.159,67 kuna uvećano za zakonsku zateznu kamatu od dana dospijeća pojedinih iznosa koji se temeljem Ugovoru o kupoprodaji odnosno za isporučenu, a neplaćenu robu, navodi se u zahtjevu. Kao razlog za pokretanje stečaja navodi se prezaduženost kompanije. U zahtjevu za stečaj tvrtka Ovum kao dokaz za svoje tvrdnje prilaže izvod otvorenih stavaka Raiffeisen factoringa od 29. ožujka 2017, bilancu Konzuma, popis imovine i obveza dužnika i zaključke provedenog sudskog vještačenja.

Ovum d.o.o. je 2015. ostvario ukupni godišnji prihod u iznosu od 67 milijuna kuna što predstavlja relativnu promjenu ukupnih prihoda u odnosu na prethodno razdoblje kada je ostvarivao ukupni godišnji prihod od 0 kuna. Poslovni subjekt je tekuće godine poslovao s neto dobiti, dok je prethodne godine poslovao s gubitkom. U 2015. ostvario je neto rezultat poslovanja u iznosu od 47.580 kuna dok je ostvarena neto marža iznosila 0,07%. Do 2015. Imao je svega 11 zaposlenika.

>>>Agrokor: Krenuli smo intenzivno, otvorili prioritetnu komunikaciju sa zaposlenicima i dobavljačima

06. svibanj 2024 11:00