Preporučeno
StoryEditor

Nove generacije radnika zarađuju manje, ne mijenjaju poslove i ne bune se

26. Veljača 2017.

Suprotno uvriježenom mišljenju, nove mlade generacije radnika nisu sklone mijenjati radna mjesta kao generacije prije njih. Među rođenima sredinom osamdesetih, samo jedna mlada osoba od njih 25 promijenila je posao prije no što je napunila trideset godina, u Velikoj Britaniji.

Oni rođeni 10 godina prije te generacije, čak su dva puta bili skloniji mijenjati radno mjesto i tvrtke za koje rade.

Osim što ti koji su vjerni svojem poslodavcu ne zarađuju više od nelojalne generacije koja je kročila prije njih, nema niti nagrade za vjernost.

>>>Milenijska generacija u Hrvatskoj: Nisu opterećeni materijalnim, najvažniji su im obrazovanje i posao

Prijašnjih godina poslodavci su nudili povišice radnicima koji su željeli ostati raditi na duge staze. Ta su vremena sada stvar prošlosti. Nema povišice niti za one na koje valja računati dugoročno.

Jedno od objašnjenja je i da je mladim ljudima bitna sigurnost radnog mjesta, u odnosu na visinu zarade. Također, pokazatelj je to nedostatka samouvjerenosti koja je potrebna kako bi se pronašao bolji novi posao i darežljiviji poslodavac. Iako su mnogi vjerovali i danas vjeruju da će mlade snage koje dolaze uspjeti zarađivati više, tražiti za sebe više, biti drskiji u nastupu prema poslodavcima, ipak, ovo je generacija onih koji se ne bune.

Jedno drugo istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji, pokazalo je kako muškarci rođeni sredinom osamdesetih, zarađuju i do 15 tisuća funti manje, nego generacija koja im je prethodila.

26. travanj 2024 07:12