Preporučeno
StoryEditor

Novi broj Lidera: Plenkovićevi ekonomisti - Tomislav Ćorić i Ivana Maletić

30. Lipanj 2016.
Piše:
lider.media

Premda je upitno koliko će ekonomija ovog ljeta biti zastupljena u izbornoj kampanji, gospodarski problemi bit će u središtu pozornosti nove vladajuće garniture. Dok u SDP-ovoj koaliciji i Mostu nema nepoznanica, HDZ će se, prema svemu sudeći, vratiti programu Instituta IFO. Inače razgovorljivi i susretljivi, svi su se sugovornici relevantni za priču o ekonomskim programima koje će braniti na jesenskim izborima bunkerirali. HDZ ponajviše. Tko su glavne Plenkovićeve ekonomske uzdanice, u novom broju Lidera otkriva Giordana Gelenčer.

Hrvatski poduzetnici spremni su na selidbu iz Londona, piše Sergej Abramov u novom broju Lidera. Naime, većina domaćih IT i drugih tvrtki koje posluju u Ujedinjenom Kraljevstvu zasad ne paničari, ali oprezno prati razvoj situacije. Ako treba, preselit će biznis, ali ne u Hrvatsku...

Generacija koja je u biznisu stasala u ovome mileniju različita je od svih svojih prethodnica: brža je, nestrpljivija, ‘globalnija‘, bez predrasuda, otvorenija, ali i kritičnija. Rutinski posao obavit će preko volje, ali bit će vrhunska na najzahtjevnijim zadacima koji traže puni angažman i kreativnost. Stoga ne treba autoritarne šefove, nego mentore s kojima će otkrivati tajne biznisa. U novom broju Lidera otkrijte što trebate znati kad zapošljavate milenijce.

Ulaskom Hrvatske u EU domaći su ribnjaci na kopnu dobili još jednu priliku da povećaju proizvodnju, ali najvjerojatnije će proći još dosta godina dok se ne vrati na staze stare slave. Unatoč izvoznoj perspektivi zbog mnogih zapreka nije izgledno daljnje ulaganje u slatkovodno ribarstvo, pa ono ne samo da stagnira nego općenito propada. Kako se čini, bar za sada, uzgoj slatkovodne ribe izgubio je bitku s državnim barijerama, piše Edis Felić u novom broju Lidera.

Ne živi se od tradicije i velikih imena, nego od izvoznih poslova i ulaganja u nove strojeve i tehnologije. Upravo je to formula uspjeha brojnih malih i srednjih metaloprerađivača koji su uspjeli pronaći strane kupce i uključiti se u europske nabavne lance. I zato metalci izvoze više od pola proizvodnje, u novom broju Lidera piše Matilda Bačelić.

Među hrvatskim poduzetnicima koji otvaranjem inozemne tvrtke kreću u osvajanje globalnog tržište jest i Damir Mujić, vlasnik tvrtke Avalon i član Upravnog odbora CRANE, koji je nedavno otvorio istoimeni ‘startup’ u New Yorku, piše Kata Pranić u novom broju Lidera. Name, Avalon ide u SAD jer mu je Hrvatska premala, a Europska unija prekomplicirana. Usto, tvrtka u SAD-u otvara se brzo, jednostavno i jeftino. Jedini uvjet za dobivanje poreznog broja, otvaranje računa i dobivanje kartice jest da vas referent u banci osobno upozna.

Ista autorica donosi priču o poduzetniku Domagoju Periću koji je, sada uspješan, biznis pokrenuo s novcem za samozapošljavanje. Sektor smještaja B2B uz turističku je djelatnost temeljni posao BizZza iz Županje, tvrtke s dugoročnom perspektivom rasta. Zasad su njegovi najveći klijenti Lidl, Interspar i Technomarket, ali očekuje interes i ostalih velikih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj. Posao razvija i izvan hrvatskih granica.

Mini mljekara Veronika danas je na svakoj zagrebačkoj tržnici, na čak trideset samostalnih prodajnih mjesta. Vlasnik Mladen Šurbek i danas se, kao i prvog dana davne 1999., svakodnevno bori  za opstanak na tržištu. Velika ulaganja, spora birokracija i povlačenje novca, investicije, sve manje domaćih mljekara, borba s uvoznim jeftinijim mlijekom glavni su problemi jedine mljekare u Krapinsko-zagorskoj županiji. Šurbek se u novom broju Lidera povjerio novinarki Sanji Mikolčević Petrušić kazavši ‘širimo se, ali mnogo smo uložili i zadužili se, zato nam je danas teže nego ikad‘.

Od prošlonedjeljnih izbora u Španjolskoj Hrvati bi mogli koješta naučiti i bolje se pripremiti za svoje u rujnu. Konzervativci su jedini znatno napredovali premda opet trebaju nečiju pomoć da sastave vladu. Najveći su gubitnici u ponovljenoj vježbi Građani, svojevrsni pandan Mostu, u novom broju Lidera piše Vanja Figenwald.

Uz novi broj Lidera darujemo vam i ljetni broj Lider Trenda.

25. travanj 2024 21:17