Preporučeno
StoryEditor

Novi zakon o javnoj nabavi: Ekonomski najisplativija ponuda u primjeni od 1. srpnja 2017.

15. Studeni 2016.

Zakon o javnoj nabavi, koji Vlada planira slati u redovnu proceduru sljedeći tjedan, gotovo je istovjetan prijedlogu istog Zakona koji je u prošlom sazivu Vlade u proceduru uputio Mostov ministar gospodarstva Tomislav Panenić, osim što je iz njega je izbačen inspekcijski nadzor nad provođenjem sustava javne nabave. Kako doznajemo iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, nadzor će se provoditi kroz Upravu za javnu nabavu pri Ministarstvu, Državnu komisiju za kontrolu postupaka javne nabave te kroz unutarnje revizije svake institucije ponaosob. Inspekcijski je nadzor bio nedorečen, zbog čega se od njega i odustalo, može se čuti u resornom ministarstvu.

Uz tu razliku, novi prijedlog zakona predviđat će mogućnost aneksiranja ugovora o javnoj nabavi na 30 posto vrijednosti postupka kumulativno, umjesto dosadašnjih 25 posto. Panenićev je prijedlog nudio mogućnost aneksiranja na 50 posto vrijednosti pondera i to u neograničenom broju.

Najvažnija stavka Zakona, koji bi trebao biti u saborskoj proceduri izglasan prije božićne stanke, je ekonomski najisplativiji model koji bi trebao zamijeniti sadašnji model odabira ponude koja se bazira isključivo na cijeni kao jedinom faktoru. Ta stavka koja nudi koncept najbolje vrijednosti za novac, trebala bi stupiti na snagu nakon šest mjeseci prijelaznog roka i to 1. srpnja iduće godine.

Naglasak je na kvaliteti ne na najnižoj cijeni, a to znači da svaki naručitelj može strukturirat ponudu tako da 90 posto kriterija ovisi o cijeni, a preostalih 10 posto mora imati neki kvantitativni kriterij.

Obrazac javne nabave bit će Europska jedinstvena dokumentacija, poseban web servis Europske komisije koji će od 2018. biti integriran u Elektronički sustav javne nabave RH, a koji u suštini predviđa manje troškove za ponuditelje i manje administrativnih barijera.

Novina će biti i obveza savjetovanja sa zainteresiranim subjektima na nacrtu dokumentacije prije objave pondera, čiji je cilj usmjeriti naručitelja na stvarne mogućnosti tržišta i smanjiti bilo koje pokušaje malverzacija pri objavi pondera.

26. travanj 2024 08:43