08. ožujak 2017.

Plenković: Suradnja i dijalog Vlade i institucije DORH-a je kontinuiran, prirodan i normalan proces

Premijer Andrej Plenković u srijedu je odbacio prigovore da je protuustavno to što je održao konferenciju za novinare zajedno s glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom, vezanu uz "aferu dnevnice", poručivši kako je riječ o politikantskim komentarima jer načelo diobe vlasti, prema Ustavu, uključuje i oblike međusobne suradnje.

U pogledu, kako je rekao na početku sjednice Vlade, brojnih komentara na to je li primjereno da predsjednik Vlade i glavni državni odvjetnik održe zajedno konferenciju za novinar, Plenković ističe kako svatko tko iole pozna pravni sustav Hrvatske i koja je zadaća DORH-a i Vlade, a takvih je po njegovom sudu velika većina u hrvatskome društvu, "sigurno može zaključiti da u tome apsolutno nema ništa sporno, a kamoli protuustavno".

>>>Peđa Grbin optužio Plenkovića za pritisak na DORH, smatra da je Cvitan trebao odbiti sudjelovanje na tiskovnoj konferenciji

"To su politikantski komentari koji zaboravljaju da članak 4 Ustava izričito ističe da načelo diobe vlasti uključuje i oblike međusobne suradnje", poručio je kritičarima premijer.

Podsjeća pritom da Vlada i DORH surađuju u pogledu brojnih pitanja koja se tiču međunarodne pravne pomoći, suradnje s drugim držama po pitanju procesuiranja ratnih zločina, zaštiti imovinskih prava bilo u zemlji ili inozemstvu, primjerice u arbitražnim postpcima

"Suradnja i dijalog Vlade i institucije DORH-a je kontinuiran, prirodan i normalan proces. A ako imamo ovakav proces, kakav smo nažalost doživjeli, onda je sasvim normalno da tu suradnju i dijalog vodimo i u ovakvom kontekstu", rekao je Plenković na početku Vladine sjednice.

Odbio je "bilo kakve insinuacije o ikakvom utjecaju Vlade na rad glavnog državnog odvjetnika ili Državnog odvjetništva uopće" te naglasio da će sve službe u Vladi pomoći da se utvrde sve činjenice vezane uz "aferu dnevnice".

>>>Plenković: Kritike zbog toga što je Cvitan bio sa mnom na konferenciji za novinare u Vladi su smiješne

Plenković aferu drži neugodnom te podsjeća da je prije nekoliko tjedana, kada su se o slučaju pojavile prve informacije, rekao kako će Državno odvjetništvo očito imati puno posla na tu temu. Sada izgleda da će posla biti i više nego je itko mogao pretpostaviti, dodao je.

"Kao Vlada želimo prije svega ukazati na sve nepravilnosti i nezakonitosti, a da nadležna tijela u cijelosti istraže sve slučajeve tih nepravilnosti i nezakonitosti koje su očito trajale godinama i da se odgovorni privedu pravdi. Moj je cilj, kao predsjednika Vlade, da se utvrdi istina", rekao je Plenković.

Novinarima je u Banskim dvorima potvrđeno da je iskaz o "aferi dnevnice" u DORH-u, uz Nevena Zelića, bivšeg predstojnika Ureda premijera Tihomira Oreškovića, u srijedu ujutro dao i sadašnji predstojnik Ureda Davor Božinović.