Preporučeno
StoryEditor

Prva ovogodišnja sjednica Vlade: 104 mjere uštedjet će poduzetnicima 1,5 milijardi kuna!

05. Siječanj 2017.

Na prvoj ovogodišnjoj sjednici Vlade, poduzetnicima je predstavljen novi projekt rezanja administrativnih troškova koji bi im trebao olakšati poslovanje.

- Ovo je napor Vlade koji je u duhu najava da će 2017. biti godina poduzetništva, kako bi se kreirala prava poduzetnička klima. Ovaj akcijski plan administrativno želi rasteretiti gospodarstvo. Temelji se na nacionalnom planu reformi – rekao je uvodno premijer

Čak 104 mjere koje će se do kraja godine poduzeti i očekuje se ušteda 1,5 milijardi kuna za poduzetnike -rekao je Plenković.

>>>Ovo su najvažnije mjere iz Akcijskog plana Vlade za rezanje administrativnih troškova poduzetnicima

- Ovo je početak reforme poslovne klime u Hrvatskoj, što je jedan od glavnih stupova politike ove Vlade. Cilj paketa je provođenje mjera koje će pojeftiniti poslovanje, te smanjiti prereguliranost. Akcijski plan donosi 104 mjere u područjima zaštite na radu, energetske učinkovitosti, trgovine, osnivanja poduzeća... Žele se smanjiti troškovi poslovanja za 1,5 mlrd. kuna – kazala je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

Na primjer, mjere uključuju da će u području zaštite na radu poduzetnik moći on-line izraditi takav plan, što je oko 450 milijuna kuna u različitim naknadama. Smanjit će se troškovi edukacije prve pomoći – od sada će na 50 radnika trebati biti zaposlena jedna osoba, a ne kao do sada jedna na 20 radnika. Pojednostavit će se evidencija radnog vremena, jednom godišnje radit će se sanitarni pregled, umjesto dva puta.

- Cilj je zadržati visoki standard, ali učiniti da budu jeftiniji i jednostavniji. Mjere koje donosi plan dogovarane su s ministrima i poduzetnicima. Ponekad nam izgleda da se radi o malim stvarima i ne znamo da postoje, a poduzetnicima su trošak. To je smisao paketa, iznijeti na vidjelo stvari koje smo čuli od poduzetnika koji su im veliki troškovi i smanjiti ih – rekla je Dalić.

Posebna osobina plana je, ističe Dalić, da to nije samo popis mjera, već je stvarno akcijski plan budući da su mjere koje donosi koordinirane s drugim resorima.

- U provedbi plana očekujemo da će sve ići relativno brzo, najznačajnije mjere s najvećim uštedama bit će provedene u prvoj polovici ove godine. Mjere koje se odnose na otvaranje poduzeća i obrta, koje koriste digitalne kanale bit će do kraja godine – kaže Dalić.

Nadodaje kako dodatnu mjeru predstavlja ponovno aktiviranje povjerenstva za smanjivanje neporeznih davanja. Analizirat će sve postojeće namete i temeljem analize svrsishodnosti nameta, smanjiti one namete za oko 30-ak posto i time realizirati dodatne uštede za gospodarstvo.

Cijeli Akcijski plan skinite ovdje: Akcijski_plan_ za_administrativno_rasterecenje_gospodarstva

04. svibanj 2024 05:28