Preporučeno
StoryEditor

RBA: Unatoč padu nezaposlenosti, tržište rada u strukturnim problemima

18. Srpanj 2016.

Krajem lipnja ove godine ukupan broj nezaposlenih, prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) spustio se na 219.491 osoba, što je ujedno i najniži broj registriranih nezaposlenih od kolovoza 2008., no analitičari Raiffeisebank Austria (RBA) navode da taj podatak, iako ohrabrujući, ipak u cijelosti nije odraz strukturnih poboljšanja na hrvatskom tržištu rada.

Naime, trend pada broja nezaposlenih na godišnjoj razini, koji neprekidno traje od travnja 2014. godine, dijelom je potpomognut i drugim čimbenicima osim zapošljavanja, navode iz RBA.

Pojašnjavaju kako su uz mjere aktivne politike zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa tj. stručnog osposobljavanja na godinu dana, koje je zaslužno i za veći rast zaposlenosti, padu broja nezaposlenih osoba doprinijeli i izlasci iz evidencije nezaposlenih uzrokovani zapošljavanjem, poput brisanja iz evidencije zbog nepridržavanja zakonskih odredbi, izlaza iz radne snage i sl..

Tako je u lipnju broj izlazaka iz evidencije nezaposlenih osoba koji nisu uzrokovani zapošljavanjem na godišnjoj razini porastao za preko 10 posto, dok je broj izišlih iz evidencije zbog zapošljavanja na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti pao na mjesečnoj razini 15,8 posto, a na godišnjoj 9,7 posto.

Osim toga, ističu iz RBA, posljednji podaci HZZ-a potvrđuju negativne migracijske trendove koji još više produbljuju strukturne demografske slabosti - u prvoj polovici ove godine broj izišlih iz evidencije nezaposlenih radi zapošljavanja u inozemstvu dosegnuo je 2.900, što je 12,7 posto više nego u istom razdoblju lani.

Podaci za lipanj potvrđuju i visoku nezaposlenost među mladima - 22 posto nezaposlenih prijavljenih na HZZ-u pripada dobnoj skupini od 20 do 29 godina, dok u široj radno najaktivnijoj dobnoj skupini od 20 do 44 godina taj udio iznosi gotovo 52 posto.

No ipak, ukupan broj nezaposlenih osoba u lipnju u odnosu na svibanj niži je za 12.836 ili 5,5 posto, čime je peti mjesec zaredom zabilježen pad broja nezaposlenih osoba na mjesečnoj razini. Prema lipnju lani broj nezaposlenih smanjen je za 40.582 osoba ili 15,6 posto, čime se, kažu iz RBA, potvrđuje neprekidan trend godišnjeg pada tijekom posljednjih 27 mjeseci.

"Uzevši u obzir objavljene pokazatelje, očekujemo da bi se i službena stopa nezaposlenosti za lipanj, koju će DZS objaviti potkraj tjedna, mogla spustiti na 13,6 posto", ističu iz RBA.

Također napominju kako "bez obzira na ohrabrujući trend smanjenja ukupnog broja nezaposlenih osoba, ostaje činjenica da je hrvatsko tržište rada i dalje obilježeno nizom strukturnih problema".

"S jenjavanjem turističke sezone, prema jesenskim mjesecima očekujemo povratak sezonskih radnika ponovno u status nezaposlenosti, a time i pogoršanje pokazatelja (ne)zaposlenosti na mjesečnoj razini", zaključuju iz RBA.

26. travanj 2024 16:15