Preporučeno
StoryEditor

Standard & Poor‘s podigao ocjenu samostalnog kreditnog rejtinga HEP-a

28. Listopad 2016.
Piše:
lider.media

Agencija Standard & Poor‘s (S&P) povećala je samostalnu ocjenu kreditnog rejtinga Hrvatske elektroprivrede s B+ na BB, ali i ukupnu ocjenu HEP-ovog kreditnog rejtinga s BB- na BB. Time se ukupna ocjena kreditnog rejtinga izjednačila s ocjenom rejtinga Republike Hrvatske, a  prema mišljenju agencije, HEP za sad ne može imati bolji rejting od  države.

U danas objavljenom izvješću agencije Standard & Poor‘s navodi se da je temeljni razlog povećanja rejtinga osnažena likvidnost kao i vrlo snažni kreditni parametri HEP-a, uslijed čega je ocjena likvidnosti, prema pojmovima koje koristi Standard & Poor‘s, poboljšana s „less than adequate“ na „adequate“. Također je za jednu ocjenu poboljšana financijska politika. Pozitivan utjecaj na porast rejtinga, osim likvidnosti ima i činjenica kako su se HEP-ovi izgledi u upravljanju radnim kapitalom poboljšali, stoga je, također, za jednu ocjenu poboljšana i prognoza rizika industrije.

S&P u svom izvješću naglašava da bi, sukladno sadašnjoj ocjeni, a u slučaju promjene izgleda ocjene kreditnog rejtinga za Republiku Hrvatsku s negativnog na stabilni, unaprijedili izglede ocjene na stabilnu i za Hrvatsku elektroprivredu.

- Iznimno smo zadovoljni pozitivnom ocjenom i povećanjem kreditnog rejtinga HEP-a od strane agencije Standard & Poor‘s. Pozitivna ocjena je izravan rezultat aktivnog korporativnog upravljanja financijskim položajem i ukupnim poslovanjem u HEP grupi. Drago nam je da je Hrvatska elektroprivreda prepoznata kao stabilna kompanija sa strateškim planom ulaganja te mogućnostima rasta i širenja poslovanja u vremenima koja su vrlo izazovna za energetski sektor u cijeloj Europi, izjavio je Tomislav Rosandić, član Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d..

Ocjena dolazi u danu kad je Hrvatske elektroprivreda potpisala je sa Slovenskim željeznicama ugovor o opskrbi električnom energijom za razdoblje od tri godine, vrijedan 26,5 milijuna kuna,

26. travanj 2024 11:46