Preporučeno
StoryEditor

FOTO: Što kada država nema strategiju za poduzeće u svom vlasništvu?

26. Travanj 2017.

Što kada država nema strategiju za poduzeće koje je u njezinom vlasništvu, bilo je jedno od ključnih pitanja o kojemu su diskutirali sudionici panela pod nazivom Tehnička stručnost vs. leadership u upravama poduzeća od strateškoga državnog interesa u sklopu konferencije Državno, a efikasno.

Adela Jelinek Bišćan, glavna direktorica agencije za komercijalnu djelatnost, smatra da je najvažnije imati strategiju, te ne očekuje da ju vlada navede, već da zajedničkim djelovanjem inicira pojedine točke i vlasniku iznese svoje smjernice razvoja.

>>> FOTO: Počela je konferencija koja ‘pobija podvalu da država ne može biti dobar gospodar’

Direktor Hrvatskih cesta, Josip Škorić naglasio je da je strategija koju je definirala država podložna promjenama, a kako se tehnologija mijenja tako se mora mijenjati i poslovanje, te da su zakoni ti koji uvjetuju uspješnost realizacije strategije.

- Teško je u četiri godine koliko provodimo strategiju imati precizno razrađen cilj do kojeg želimo doći, jer su tehnologije danas podložne promjenama. Imamo strategiju i ciljeve, misiju i viziju koju je vlasnik uspostavio ranije, ali je ta strategija podložna promjenama. Držimo se strateških dokumenata, međutim s promjenama tehnologija se i mi mijenjamo, složio se Mate Botica, član uprave i direktor Odašiljača i veza.

>>> Čulo: Pošta je primjer uspješne državne tvrtke kojoj bi odgovarao IPO

Stjepko Čičak, član uprave Središnjeg klirinškog depozitarnog društva tvrdi da je država ta koja treba donijeti strategiju, no posao je kompanije kako će ona uskladiti svoje poslovanje da se strategija države ostvari.

Moderator rasprave Denis Petrović, direktor odjela poslovnog savjetovanja u KPMG-u, ukazao je na problematiku pronalaženja stručnjaka za kontroling državnim poduzećima. Iako za njima postoji potreba, tečajevi za kontroling nemaju sudionike. Po pitanju kontrolinga, sudionici panela su složni. Ljude za kontroling prvenstveno treba iznjedriti iz vlastite organizacije, jer ljudi koji ne poznaju organizaciju ne mogu kvalitetno provoditi kontroling.

>>> FOTO: Panel o privatizaciji državnih poduzeća – ‘Ništa nije sveto’ osim Šuma i Voda

- U našoj branši kontroling ne postoji. Na svim razinama menadžmenta, svaki odjel sam za sebe mora imati svoje pokazatelje uspješnosti, objasnio je Škorić i dodao da država treba uložiti napore u školovanje na sveučilištu za javni menadžment. Predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Krešimir Kučko smatra da nitko ne može biti zadovoljan s kontrolingom ako posluje u okružju visoke konkurentnosti i neprestanog rasta tržišta, već su potrebna kontinuirana ulaganja.

Jelinek Bišćan je zaključno objasnila da AKD uzima mladi kadar iz IT područja i odgaja ga, a nakon toga drže palčeve da ih strana konkurencija ne preuzme kao što je do sada to bio čest slučaj.

27. travanj 2024 02:24