Preporučeno
StoryEditor

Ubrzava rast globalne razine mora

27. Lipanj 2017.

Od 1990. globalna razina mora ubrzano raste zbog porasta temperature, a ledena ploha Grenlanda se topi brzinom većom nego ikada prije, upozoravaju znanstvenici.

Godišnja stopa rasta razine mora povećala se na 3.3 milimetra u 2014., dok je 1993. ta brojka iznosila 2.2 milimetra. Razina mora je porasla za oko 20 cm u prošlom stoljeću, a mnoge studije dokazuju da je glavni krivac za to čovjek koji uzrokuje globalno zatopljenje.

>>>‘Sve nas drži u neizvjesnosti’: Golemi ledeni brijeg odvojit će se od Antarktike

Znanstvenici su u časopisu Nature Climate Change napisali da ova potvrda naglašava važnost pronalaska načina za smanjenje emisije stakleničkih plinova, kao i zaštite niskih obala, piše Reuters.

Topljenje ledene plohe Grenlanda činila je u 2014. više od 25 posto uzroka porasta razine mora, u odnosu na samo 5 posto 1993., stoji u studiji pod vodstvom Xianyao Chen oceana Sveučilišta u Kini i Qingdao National Laboratory of Marine Science and Technology.

Otapanje Grenlanda u ledene plohe činilo je više od 25 posto porasta razine mora u 2014. godini u odnosu na samo 5 posto u 1993., navodi se u studiji pod vodstvom.

>>>Neobično toplo vrijeme donijelo kišu na Antarktiku i ubrzalo otapanje leda

Nije samo na Grenlandu alarmantna situacija, ledenjaci se tope diljem Zemaljske kugle, od Himalaje do Anda, a temperatura mora oko Antarktika se zagrijala na do sada najveću temperaturu, 4 stupnja Celzijusa.

UN-ov panel na kojemu su sudjelovali klimatski znanstvenici kazali su da bi do 2100. razina mora mogla porasti i do jednog metra.

>>>Istraživanje: Klimatske promjene zazelenile Antarktik

Peter Wadhams sa Sveučilišta u Cambridgeu objasnio je da je ovo samo jedno od upozorenja o opasnostima od porasta razine mora, koje će se nastaviti tijekom mnogih godina, čak i nakon što se zaustavi globalno zagrijavanje.

Porast razine mora prijeti niskim obalama od Miamija do Bangladeša, te malih otočnih država kao što su Tuvalu u Tihom oceanu.

30. travanj 2024 16:32