Preporučeno
StoryEditor

Vlada osnovala Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem

08. Ožujak 2017.

Vlada je na sjednici u srijedu donijela odluku o osnivanju Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, na čelu s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, koji je istaknuo da je za tzv. Projekt Slavonija Hrvatskoj na raspolaganju 2,5 milijarde eura iz EU fondova.

Uz premijera, u Savjetu će biti i većina ministara (gospodarstvo, rad, poljoprivreda, financije, demografija, državna imovina, promet, znanost, kultura, zaštita okoliša i energetika te graditeljstvo), kao i predstavnici Ureda predsjednice, Sabora, pet slavonskih županija (Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska i Brodsko posavska) i njihovih regionalnih razvojnih agencija te HGK, HOK-a, HUP-a, akademske zajednice i dr.

Ravnomjeran razvoj svih dijelova Hrvatske, podsjetio je Plenković, bio je dio izbornog programa i programa rada Vlade te spada među ključne ciljeve Vlade do 2020. godine, a ovaj je projekt u skladu s tim ciljem.

>>>‘Od mjere do karijere’: Vlada predstavila politiku za pomoć svima na marginama tržišta rada

„Svi znamo koliko je bitno za ukupni razvoj zemlje dati ruku podrške našim prijateljima u Slavoniji, Baranji i Srijemu“, kazao je Plenković, istaknuvši da će Savjet u duhu partnerstva središnje vlasti i lokalne zajednice na istovjetan način odrediti razvojne prioritete te spriječiti iseljavanje iz tog dijela zemlje.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac navela je da će savjet biti savjetodavno tijelo u provedbi projekata financiranih sredstvima iz različitih izvora Europske unije i iz domaćih izvora.

Osnivanje savjeta komentirao je i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji se, „kao lokal patriot“ zahvalio što je Vlada shvatila u kakvim je Slavonija problemima, ali i koji su tamošnji potencijali.

„Ovaj projekt može Slavoniji dati šansu da bude to što je, odnosno da ne bude najnerazvijeniji dio Hrvatske, već upravo suprotno“, rekao je Tolušić, ističući kako su od tog projekta „velika očekivanja na terenu“.

Izmjene u financiranju infrastrukture iz trošarina na goriva

Uz ostalo, Vlada je u saborsku proceduru uputila zakonske prijedloge koji predviđaju izmjene u načinu financiranja građenja i održavanja javnih cesta i željezničke infrastrukture sredstvima koja se u državni proračun sliju od trošarina na motorne benzine i plinska ulja. Predložene izmjene predviđaju da se iznos koji će za te svrhe dobiti Hrvatske autoceste, Hrvatske ceste i HŽ Infrastruktura unaprijed odredi državnim proračunom.

Naime, do sada su iz tih trošarina po litri goriva HAC i HŽ dobivali po 20 lipa, a 80 lipa je išlo HC-u, dok će se sada sredstva prikupljena od trošarina tim tvrtkama isplaćivati do iznosa predviđenog državnim proračunom, pojasnio je resorni ministar Oleg Butković.

Također, od plaćanja cestarine na autocestama, predlaže se, bila bi izuzeta vozila policije, oružanih snaga, vatrogasaca, hitne pomoći i gorske službe spašavanja.

Vlada je ministra rada i mirovinskog sustava Tomislava Ćorića ovlastila za potpisivanje Kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

27. travanj 2024 22:44