Preporučeno
StoryEditor

Vrhovni sud odlučio: Dozvolu za Brexit britanska premijerka mora tražiti od parlamenta

24. Siječanj 2017.

Suci Vrhovnog suda Velike Britanije donijeli su jednoglasnu odluku o tome tko ima nadležnost da implementira odluku britanske javnosti da ta zemlja istupi iz Europske Unije, postupak koji je popularno nazvan Brexit. Nakon pomnog razmatranja, vrhovni su suci odlučili kako premijerka Theresa May nema ovlasti aktivirati Članak 50, kojim se formalno pravno pokreće postupak Brexita. Suci su izglasali kako britanska Vlada mora za to dobiti odobrenje Parlamenta.

Ova presuda znači kako će britanska Vlada morati, kroz naredna dva mjeseca, pokušati progurati poseban Zakon o Brexitu, kroz donji dom Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva, ali i Dom lordova. Tako je britanskoj premijerki Theresi May stavljen golem teret da uspije provući Brexit do kraja ožujka, kada je određen rok za primjenu Članka 50, koji znači izlazak UK-a iz EU-a.

>>>Brexit je događaj godine u EU, no još nitko ne zna kako će se izvesti

Očekuje se kako će vođa Laburista, Jeremy Corbyn, u donjem domu Parlamenta pokušati amandmanom na prijedlog Zakona o Brexitu, prisiliti premijerku May da ugovor o izlasku iz EU, sa svim detaljima, obvezama i uvjetima, dostavi službenom Bruxellesu, na uvid, prije same aktivacije.

Zakon o Brexitu teško će proći i u Gornjem domu, jer su većina lordova pripadnici Konzervativne stranke, koja ne podupire ideju izlaska Velike Britanije iz Europske Unije, a pojedini su se članovi čak zalagali i za ponavljanje referenduma.

Premijerka Theresa May pozvala se na odluku Donjeg parlamenta koji ju je većinom glasova, krajem prošle godine, podržao u implementaciji Brexita do kraja ožujka.

Dodajmo tome da je 8 sudaca Vrhovnog suda Velike Britanije glasovalo za, a tek 3 protiv odluke da Vlada i premijerka Theresa May moraju tražiti odobrenje Paramenta za pokretanje Brexita.

 

 

 

 

26. travanj 2024 19:58