Preporučeno
StoryEditor

Zaštita potrošača: 82,6 posto građana Hrvatske smatra da na naše tržište dolazi hrana koja je lošije kvalitete

06. Ožujak 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Povodom Međunarodnog dana potrošača, u organizaciji Ministarstva gospodarstva, europskog potrošačkog centra, HOK-a i HGK, održana je konferencija "Povjerenje potrošača - ključ razvoja gospodarstva", u hotelu Internacional, u Zagrebu.

Uvodni govor održala je voditeljica Odjela za političko izvještavanje i analize Europske komisije u RH, Mirella Rašić. Godinu u tijeku Rašić je nazvala godinom velikih izazova i obljetnica, od kojih je značajnom političkim događajem ocijenila proslavu šezdesetog rođendana Europske Unije, 25. ovog mjeseca, koji će se obilježiti u Rimu.

- Ta obljetnica trebala bi potaknuti da se zamislimo o postignućima, o usponima i padovima, o zajedničkim vrijednostima koje nas povezuju. Pred nama je novo poglavlje, a sigurnost i dobrobit građana su prioriteti EU- rekla je Rašić.

>>>Uskoro bolja zaštita potrošača od promidžbe i prodaje putem telefona ili poruka

Svoj doprinos obljetnici dala je i Europska komisija, koja je izdala Bijelu knjigu, o budućnosti Europske unije u kojoj će zemljama članicama ponuditi nekoliko opcija kako bi se očuvalo jedinstvo EU-a nakon izlaska Velike Britanije.

- Bijelu knjigu potpisuje predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker i ona ocrtava jedinstveno mišljenje kako EU najbolje funkcionira kada smo ujedinjeni- rekla je Rašić.

Što se, pak, teme konferencije tiče, predstavnica Europske komisije istaknula je kako je summit na temu, održan 25.10. prošle godine, u Bruxellesu, bio prekretnica po pitanjima zaštite potrošača.

[caption id="attachment_261193" align="aligncenter" width="750"] Mirella Rašić, voditeljica Odjela za političko izvještavanje i analize Europske komisije u RH[/caption]

- Razmatramo uvođenje jedinstvenog koda, koji bi omogućio da zakonske odredbe budu konzistentne i okrenute budućnosti. Cilj ove reforme je da potrošači puno bolje znaju koja su njihova prava, a da poslovni sektor primjenjuje pravila na učinkovitiji način i na dobrobit svih građana. Također, digitalna transformacija kojoj smo svjedoci, generira promjene u načinima kako proizvodimo, pristupamo tržištu i konzumiramo proizvode- dodala je predstavnica EK-a.

Europarlamentarka Biljana Borzan, koja je najavila kako će uskoro provesti analizu kvalitete prehrambenih proizvoda i roba široke primjene, u Hrvatskoj, a kako bi utvrdila točnost navoda da u našu zemlju dospijevaju proizvodi znatno manje kvalitete, od onih u zapadu Europe, još je jedno istaknula kako su potrošačka prava najvažnija prava u Europskoj Uniji.

- Slovački Veterinarski institut proveo je slično istraživanje, a rezultati, koji još nisu objavljeni, kazuju kako su u pola od 22 testirana prehrambena proizvoda ustvrdili znatne razlike u kvaliteti. Manji udio mesa, manji udio voća, veća prisutnost umjetnih sladila i slično- istaknula je Borzan.

Kakve robe iz "uvoza" Hrvatska ima na policama trgovina, Borzan je obećala istražiti, uz asistenciju Agencije za sigurnost hrane. Dodala je kako njezina inicijativa ne nailazi na odobravanje u EU, jer je to: "..tema o kojoj se u EU nerado govori, budući da mnogi ne žele priznati, da po pitanju kvalitete hrane koja dospijeva na istočno-europsko tržište, postoje građani prvog i drugog reda."

- Nama u Hrvatskoj nije prihvatljiv argument da je samo bitno da je hrana sigurna. Naime, 82,6 posto građana Hrvatske smatra da na naše tržište dolazi hrana koja je lošije kvalitete, a 70 posto ispitanih smatra kako smo, u očima velikih korporacija, mi građani drugog reda- rekla je zastupnica u EU Parlamentu.

[caption id="attachment_261194" align="alignnone" width="750"] Biljana Borzan, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu[/caption]

I ona, kao i predstavnica Komisije, istaknule su digitalizaciju kao jedan od glavnih trendova, koji bi mogli biti iskorišteni da se pitanje prava potrošača znatno unaprijedi. Tako je Borzan istaknula kako postoje mehanizmi kojima bi se prava potrošača koji kupuju on-line, također mogla biti efikasnije rješavana.

- U izradi je na hrvatski prevedena platforma putem koje možete zatražiti povrat novca za robu naručenu na internetu. Platforma omogućava smanjenje troškova spora, pa oni ne mogu biti veći od 10 posto ukupne vrijednosti naručene robe, a spor mora biti riješen u 90 dana- rekla je Borzan.

>>>Pad povjerenja potrošača prati porast reklamacija

Potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije, Josip Zaher, nešto tradicionalnijim pristupom pitanju povjerenja potrošača okupljenima je skrenu pozornost na važnost lojalnosti kupaca.

- Lojalnost kupaca iznimno je važna trgovcima, jer 25 posto vjernih kupaca čini 75 posto ukupnih prihoda u trgovini, a onih 75 posto povremenih kupaca, čini tek 25 posto ukupnih prihoda- poentirao je Zaher.

Napomenuo je i kako je kriza 2008. godine označila kraj pojedinim navikama potrošača, koji su postali znatno kritičniji i bolje informirani o svojim pravima.

Državna tajnica Nataša Mikuš Žigman, brojkama je potkrijepila stavove o porastu svijesti potrošača.

- Regionalna savjetovališta za potrošače, prošle su godine zaprimila 24 tisuće upita, a polovica tih upita odnosilo se na trgovine. Na broj telefona 072 414 414, u 2016-toj zaprimili smo 20 tisuća poziva potrošača, a značajan je broj i onih koji su koristili Centralni informacijski sustav za podršku potrošačima, pa putem e-maila prijavljivali nepravilnosti inspekcijama- rekla je Žigman.

Dobre rezultate bilježi i HAKOM-ov registar "Ne zovi", u koji je, u prva tri tjedna postojanja, zabilježeno čak 11 tisuća onih koji ne žele da ih trgovci zovu na privatne telefone.

 

04. svibanj 2024 06:59