Preporučeno
StoryEditor

Zmajlović: Zbog nesposobnosti HDZ-a i Mosta građani ove godine ne mogu dobiti novac za fasade, krovišta, vozila...

20. Srpanj 2016.
Piše:
lider.media

Nakon što je Ljubomir Majdandžić, novi direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, za praznu blagajnu Fonda optužio SDP, te nakon što mu je odgovorio bivši direktor Fonda Sven Müller, oglasio se i bivši ministar okoliša Mihael Zmajlović. Njegova reakcija istup aktualnog direktora smješta u kontekst političke borbe na predstojećim izborima, no bivši ministar ujedno sadašnje vodstvo Fonda izravno optužuje za nesposobnost.

- Smisao čelnika Fonda za zaštitu okoliša je osigurati nesmetano poslovanje kroz kvalitetno planiranje i balansiranje prihoda i rashoda – kao uostalom i smisao svakog manadžmenta. Fond postoji kako bi ubirao sredstva od ‘onečišćivača‘ i plasirao ih u projekte građana, poslovnog sektora, javnog sektora. Projekte koji ostvaruju energetske uštede, smanjuju onečišćenje, povećavaju produktivnost i konkurentnost.  Kako je to direktor Fonda planirao poslovanje ako je evidentno da su zahvaljujući smanjenju parafiskalnih nameta  poduzetništvu i građanima koje je omogućila prethodna Vlada   prihodi manji za 200 milijuna kuna a nastavilo se trošiti isto kao i prije? - pita se Zmajlović.

Bivši ministar okoliša pita se zašto direktor Fonda nije smanjio rashode i nastavio reformu sustava gospodarenja otpadom i smanjio isplate koncesionarima u milijunskim iznosima, te ističe da umjesto da su nastavili reformu, HDZ-ova i Mostova Vlada je poništila  natječaje čija je svrha bila liberalizirati tržište, povećati efikasnost i jednom za svagda onemogućiti pogodovanje pojedincima.

- Da stvar bude gora, poništenjem natječaja i činjenicom da su koncesije izdane pred deset godina istekle, stvorili su potpuni kaos na tržištu – sad je sve siva zona i nastaju silni troškovi. Tko će to platiti? - kaže Zmajlović. Dodaje kako je iz EU trebalo povući 100 milijuna eura za energetsku učinkovitost!  To je, tvrdi, osigurano u Operativnom programu Kohezija i konkurentnost (2014-2020).

- Jedino i isključivo zbog njihove nesposobnosti to nije učinjeno i to je jedini pravi razlog zašto građani ove godine ne mogu dobiti novac za obnovu fasade, za solare, za krovišta, za uređaje i vozila. I na koncu, ako je istina da se Fond kratkoročno zadužuje zbog uravnoteženja tijeka novca unutar godine, to nije nikakva drama dostojna presice nego uobičajeni poslovni događaj, jer to znači da se radi o premošćavanju do dolaska prihoda koji se očekuju u drugom dijelu godine. A to pak znači da se ne može govoriti ni o kakvom minusu u blagajni već o jeftinom spinu HDZa i Mosta kojeg nažalost skupo plaćaju građani - zaključuje Zmajlović.

27. travanj 2024 05:26