Bar code
StoryEditor

Djeca koje su se svi odrekli

28. Veljača 2011.

Čiji su ‘huligani‘, djeca koja su u subotu poslana prema Markovu trgu da malo isprovociraju policiju? S vidljivom dozom neugodnosti zbog toga što ne govori istinu, Vladin glasnogovornik Mladen Pavić izjavio je da Vlada ima dokaze da su ‘huligane‘ platile neke oporbene stranke. Niti jedna oporbena stranka pak nije preuzela odgovornost za takvo što. Većina oporbenih stranaka ionako ima čvrst alibi da nisu to učinile – na računima nemaju ni prebijene lipe.

Organizatori prosvjednog skupa koji se istovremeno održavao na Trgu bana Jelačića također su se ogradili od ‘huligana‘.  Da ih je netko samo poveo, prosvjednici na skupu potpore hrvatskim braniteljima prije bi se sručili na Bruxelles nego na Markov trg. Takozvani ‘huligani‘ nisu ni dio ekipe koja se u protuvladinim prosvjedima okupila oko Facebooka. Fejsbukovcima je domet gađati zgradu HDZ-a grudama snijega, a ne jurišati sa ciglama na postrojbe specijalne policije. Pa čiji su to onda ‘huligani‘?

Kao što su kamere jasno to pokazale, ispod šalova i kapuljača bili su (vrlo) mladi ljudi pristojna izgleda. Nikakvi huligani! Bili su to vrlo obični dečki koje je netko okupio, organizirao i instrumentalizirao. No, tko je to učinio i  s kojim ciljem, teško da ćemo doznati. Mogu samo pretpostaviti, uz mogućnost da griješim, da su ti klinci angažirani kako bi nekoga diskreditirali. Moguće je da je trebalo diskreditirati skup potpore hrvatskim braniteljima, iako jako sumnjam u to, a moguće je da je trebalo diskreditirati fejsbukovce, što mi se već čini prihvatljivijom idejom.

Generacija fejsbukovaca potencijalno je najveća opasnost za vlast koja se iscrpljuje u traženju izlika kako što dulje ostati na vlasti i kako izbjeći što ranije raspisivanje parlamentarnih izbora. Fejsbukovci su mladi, obrazovani i bez posla. Jedino što još nisu politički osviješteni kao skupina, ali i na tome se počelo raditi. E, upravo je to ono što, sa pozicije vlasti gledajući, treba sasjeći u korjenu. Prije nego što se skupina od tristotinjak fejsbukovaca pretvori u skupinu od tristotinjak tisuća njih.

Kako ih spriječiti? Uz pomoć ‘huligana‘, koji će bez ikakve artikulacije krenuti suprostaviti se specijalcima, koji će se razbacivati ciglama i što će cjelokupna javnost bez iznimke osuditi. I, eto, uspjelo je. Barem za sada. No, organizatora ‘huliganskog‘ ispada bi ipak trebalo podsjetiti na onu staru izreku: Možeš neko vrijeme prevariti sve ljude. Neke ljude možeš prevariti svo vrijeme. Ali ne možeš sve ljude prevariti sve vrijeme!

02. svibanj 2024 13:40