Bar code
StoryEditor

Imam viziju velike prijevare

19. Ožujak 2015.

Imam viziju velike prijevare. Treba samo udariti na emocije, najbolje na domoljublje. Na to u ovoj zemlji mnogi padaju. Ne treba igrati na velike uloge, to je prerizično, može te tko tužiti ili ti poslati nekog dečka s bejzbol palicom. Najbolje je igrati na sitno, ali na veliku masu. Recimo, pozovem ljude da mi uplate po sto kuna donacije za spas nekoga ili nečega. Bolesna djeca? Neee, to više ne prolazi, ljudi su se takvih donacija lagano zasitili. Treba mi nešto drugo, nešto veliko, nešto što će zapaliti narod. Imam ideju! Imunološki zavod! To bi moglo upaliti.

Ups! Netko se toga već sjetio.

Zovu se Visia Croatica. Što je to? To je ‘novi oblik vlasništva i upravljanja‘, kao što piše na njihovoj web stranici. Nadalje, prepisujem, ‘Visia Croatica inicijativa je grupe građana za spas i zaštitu Imunološkog zavoda d.d., Zagreb. Inicijativu su pokrenuli Ivan Rude, Aleksandar Soltyšik, Đuro Lubura, Leo Boljat, Zoran Kalinić i Ivan Gašpar, a do danas se inicijativi priključilo niz istaknutih pojedinaca. Temeljni cilj je očuvanje naše narodne imovine. Za ostvarenje tog cilja osmislili smo novi jedinstveni oblik sudjelovanja državljana u vlasništvu koji omogućuje ravnopravno suvlasništvo osoba, za razliku od klasične dominacije kapitala‘.

I tako su dečki svoju inicijativu predstavili medijima, ispravno računajući na to da su novinari glupi i da neće postavljati pametna pitanja tipa ‘kojim je zakonom reguliran taj novi oblik vlasništva i upravljanja‘ te da će po medijima rastrubiti kako se radi o hvalevrijednoj, društveno korisnoj i nadasve domoljubnoj akciji.

Društveno odgovornim i domoljubnim je građanima ponuđeno da svoj doprinos za spas Imunološkog zavoda uplate ili kao donaciju ili kao komanditni ulog. Nisu rekli, ali podrazumijeva se da bi radije da uplata bude opisana kao donacija, jer kad jednom doniraš – donirao si.

A ako neki donator ipak želi biti pametnjaković, neka to uplati kao komanditni ulog. Takvima Visia Croatica jamči da će im, u slučaju da Vlada ne prihvati njihovu ponudu za kupnju dionica Imunološkog zavoda, vratiti uplaćeni iznos umanjen za iznos bankovnih naknada. A ako pak Vlada prihvati njihovu ponudu, a (opet prepisujem) ‘Visia Croatica ne uspije u ugovorenom roku prikupiti i uplatiti cjelokupan ponuđeni iznos radi kupnje dionica Imunološkog zavoda d.d., uplaćeni iznos odnosno članski ulog svakog Komanditora dodatno će se umanjiti razmjerno njegovoj visini, u odnosu na visinu ponudbenog jamstva od 500.000,00 kuna (članak 1. alineja 3.) obzirom da u navedenom slučaju Vlada Republike Hrvatske ponudbeno jamstvo zadržava‘.

Navodno je do sada u formi donacije ili uloga na račun Visie Croatice sjelo oko 300 tisuća kuna. Ne kaže se koliko se od toga odnosi na donacije, koje neće trebati vraćati, a koliko na uloge, s kojima će biti izvjesnih teškoća s povratom. No, nije bitno. Tvrtka Visia Croatica d.o.o., registrirana za poslovne usluge i kao turistička agencija dosad ionako, prema podacima Poslovne Hrvatske, nije ništa uprihodovala. Isto se odnosi i na Visiu Croaticu d.o.o. kd, koja skuplja novac ‘za Imunološki‘. Dakle, sve što od akcije ostane, bit će čista zarada.

Tko mi je kriv što se toga nisam sjetila prije njih.

27. travanj 2024 05:39