Bar code
StoryEditor

Samoubojstvo trgovine

04. Prosinac 2009.

Kad ne luduju kupci, luduju trgovci. S prvim danima prosinca uhvatila ih je panika i krenuli su s rasprodajama. Još se i time hvale. Lantea se potrudila urbi et orbi obznaniti da je upravo ona ta koja je prva krenula s božićnim rasprodajama. Od 30 do 70 posto.

Ova godina je za većinu trgovaca bila loša, za neke jako loša, a za neke čista katastrofa. Samo su rijetki trgovci za to bili spremni. Goranko Fižulić je u ovu godinu ušao s razrađenim planom kako Magmu izvući neoštećenu iz razdoblja pada potrošnje. Za njega je ova godina bila loša, ali pretpostavka je da će prosinac donekle popraviti dosadašnje stanje. Ljudi će vjerojatno ovog mjeseca kupovati manje nego lani u prosincu (računa se da će pad biti 5 do 10 posto), ali će kupovati. I kupovat će više nego tijekom godine.

Za Pevec, HG Spot i Vemilova je godina bila čista katastrofa. Oni su u ovu godinu ušli potpuno nepripremljeni na smanjenu potrošnju. Štoviše, zatvorili su oči pred činjenicom pada prometa i nastavili trošiti kao da se ništa nije promijenilo. Ili čak i više nego ranije. Za one među njima koji još uopće rade, prihodi od blagdanskog šopinga neće ništa bitno promijeniti. Ako ga bude – super, ako ga ne bude, ionako treba stvari postaviti na nove osnove.

Za neke je trgovce ova godina bila jako loša. Među njima je Lantea. S jedne strane opći pad kupovne moći, s druge etabliranje velikih šoping centara, ostavili su prodavaonice Lantee bez kupaca. S treće strane, Lantea je, generalno gledajući, preskupa. U isto vrijeme, prodavačica je jednak broj kao i u najboljim vremenima. Tako da si mogu međusobno kratiti (radno) vrijeme. Kod Lantee se u ovoj godini nije ništa promijenilo, osim što joj je promet smanjen iznad prosjeka branše. Rasprodaje koje počinju s prvim danima prosinca Lantei neće poboljšati ovogodišnje poslovanje, nego će ga pogoršati.

Krenuti s rasprodajama u vrijeme kada se počinje zahuktavati blagdanska potrošnja, može se okarakterizirati kao nehotično samoubojstvo, jer se takvim očajničkim činom mogu postići samo očajni rezultati. Ali nije Lantea jedina koja je u predblagdansko vrijeme ušla s visokim popustima i rasprodajama. Čine to i mnogi drugi. I svi oni time istovremeno kopaju jamu sami sebi i svima drugima.

25. travanj 2024 02:09