Bar code

Uzalud vam trud svirači

Ima nas svakakvih. Neki ljudi, tako, hodaju Zagrebom u smrtnom strahu da će ih napasti četnici. Neki drugi ljudi, isto tako, hodaju metropolom i broje ustaše. Neki treći, onakvi poput mene, u pola stoljeća hodanja Zagrebom nisu nikada vidjeli niti ustašu niti četnika, ali su zato vidjeli mnogo, mnogo ljudi frustriranih nemogućnošću da poboljšaju vlastite životne prilike, što ih je učinilo idealnim materijalom za manipuliranje od strane onih koji ih uvjeravaju da su im za sve krivi četnici ili od strane onih koji im ukazuju da su im priliku za bolji život uskratili ustaše. A frustracije su ovih dana na vrhuncu.

U takvim okolnostima hrvatskim je premijerom upravo postao Tihomir Orešković, čovjek koji se ne plaši četnika niti vidi oko sebe sve samog ustašu, ali jasno prepoznaje uzroke koji dovode do frustracija, pa stalno govori o (kreditnom) rejtingu i (poslovnom) renkingu Hrvatske. U te dvije riječ Orešković je sažeo cijelu strategiju gospodarskog oporavka zemlje. I čini mi se da suvisliju ekonomsku strategiju Vlade još nismo imali. Kada se podizanje i poboljšavanje rejtinga i renkinga postavi kao konačan cilj, svi potezi trebali bi voditi prema tome.

U međuvremenu, neke će se stvari događati same po sebi, jer su mnogi procesi već pokrenuti u prošloj i pretprošloj godini. Ako je cilj dizanje rejtinga i renkinga, znači da se uvjeti poslovanja administrativnim mjerama neće pogoršavati već poboljšavati, pa započeti rast BDP-a u ovoj i idućim godinama može samo ubrzati svoju dinamiku. Oreškovićeva Vlada ne počinje od nule, mnogo je toga napravljeno u Milanovićevu mandatu, hrvatsko je gospodarstvo počelo rasti unatoč niskom rejtingu i lošem poduzetničkom renkingu pa ako će se Orešković fokusirati na podizanje rejtinga i renkinga doista imamo šansu za gospodarski uzlet.

E, sad. Ključno je pitanje hoće li se Orešković moći fokusirati na rejting i renking dok se dobar dio njegovih najužih suradnika fokusira na ulično cirkusiranje. Kako je počelo, s jalovim cjelodnevnim sastankom s potpredsjednicima Vlade oko slučaja Crnoja, i to dan uoči prve sjednice Vlade, ne djeluje baš nešto optimistično. Treba stati na loptu. Zaustaviti cirkusiranje. No, to nije u Oreškovićoj domeni već u domeni njegova dva potpredsjednika. Da bi se Orešković mogao fokusirati na rejting i renking, Karamarko i Petrov moraju se fokusirati na to da odmah stvore okružje u kojem će Orešković to moći učiniti. Inače će sve završiti s ‘uzalud vam trud svirači’…

Komentari