Bespuća gospodarske zbiljnosti
StoryEditor

Predsjednica je već zakasnila s izvinjenjem

04. Veljača 2016.

O predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović inače nemam loše mišljenje. Što više, njezin se svjetonazor puno razlikuje od svjetonazora vodstva HDZ-a kojemu inače pripada (bez obzira što se morala isčlaniti), no povukla je do sada svoj najlošiji potez potpisivanjem nekih spornih pomilovanja.

Vrlo oštra reakcija donedavnog ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića na smjenu Vladimira Šeksa s mjesta predsjedničina savjetnika za ustavno-pravna pitanja čini mi se sasvim uredu. Šeks je sugerirao predsjednici da pomiluje Vanju Goldbergera koji je 2012. uhapšen zbog zloporabe opojnih droga i posjedovanja oružja. Kako se navodi, kod njega je pronađeno 150 stabljika indijske konoplje, pola kilograma ‘trave‘, preko 200 grama kokaina i 200-tinjak tableta ecstasyja. Također je policija kod njega pronašla kalašnjikov, pa je kasnije osuđen na dvije i pol godine zatvora.

Na svojoj je Facebook stranici Ostojić upitao sadašnje vlastodršce zašto se o spornim pomilovanjima šutalo. Naime, osim Goldbergera pomilovan je i Leon Sulić, tajkun koji je privatizirao Croatia bus blizak HDZ-u te bivši bjegunac koji se tereti za gospodarski kriminal težak 15,5 milijuna kuna. Ostojić izravno proziva i predsjednicu i HDZ jer su pomilovanja potpisana od strane predsjednice Republike ‘prije izbora i netom nakon izbora‘.

Šeks je snosio posljedice zbog zalaganja za pomilovanje Goldbergera, iako su te posljedice mizerne. Osim gubitka ugodne pozicije predsjedničina savjetnika, zapravo se ništa neće promijeniti u njegovom životu; i dalje će uživati u blagodatima, bez moralnih dilema da li je dobro postupio. No kod predsjednice je drugi slučaj. I dok se za Sulića i može naći neko opravdanje (čovjek je teško bolestan, pretrpio je srčani i moždani udar), za slučaj Goldbergera čini se da je propustila priliku da se opravda. To nam sugerira i drugo Ostojićevo pitanje, a to je da nije objašnjeno radi čega je Šeks smijenjen.

Naprosto, samo je objavljeno da je smijenjen. Predsjednica sad može pričati što hoće, no da je odmah nakon smjene sazvala konferenciju za novinare i objasnila razlog te se izvinila građanima zbog svog propusta, mogli bismo joj i povjerovati. Ovako, njezina šutnja nakon smjene, a pogotovo dvomjesečna šutnja o pomilovanjima nažalost je svrstava u rang Vladimira Šeksa. Zato se slažem s Rankom Ostojićem i poručujem predsjednici Republike i HDZ: Molim vas, kad već smatrate da smo debili, imajte barem malo poštovanja prema nama građanima ove zemlje i poštedite nas vaših tvrdnji da je smjena Šeksa stvar principijelnosti. Ako nemate nešto pametnije za reći, onda je najbolje da i dalje šutite.

25. travanj 2024 14:49