30. travanj 2015.

Prvo nam treba reforma glave, a onda županija

Jasmina Trstenjak
Jasmina Trstenjak

Vesni Kusin, vjernoj suradnici vječnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegovoj aktualnoj zamjenici, tijekom ovotjednog govora u Gradskoj skupštini izletjelo je nešto prilično smiješno. Zapravo, nije joj izletjelo (krivo sam se izrazila). Nije ni bila svjesna da govori krivo, nekoliko je puta ponovila isto i bila je dosta sigurna u svom nastupu.

‘I ne samo da sa Zagrebom mora Zagrebačka županija, nego i dio ‘sisačko-karlovačke‘ županije koja je rascijepljena na tri dijela. Jedan dio ide, dakle, Zagrebu, drugi dio ide u Ličko-senjsku i treći ide u onu posavsku, il‘ kak se već zove – samouvjereno je rekla Kusin, što se lijepo čuje i vidi ne snimci koju su prenijeli mediji i to bez pretjerane laičke analize govora i tijela. Još je dodala da govori čistim hrvatskim jezikom i vrlo jasno (?!?).

Kad se već zaigrala, mogla je malo pametnije spojiti županije. Jer samo četiri županije, od ukupno 21, zarađuju više nego što potroše: Grad Zagreb, Istarska, Primorsko-goranska i Zagrebačka županija. Ni Sisačko-moslavačka, ni Karlovačka, na koje je zapravo Kusin mislila, ne spadaju u te četiri. Ne znam kako bi bilo živjeti u Sisačko-karlovačkoj županiji, ali ideja da postoji Međimursko-istarska, recimo, ne čini mi se lošom. Međimurje, jer su mi tamo korijeni, a Istra zbog koze i onih čarobnih mjesta u njenoj unutrašnjosti. A i malo mora u Međimurju ne bi bilo loše.

Okej, lapsus, dogodi se. I svi smo se lijepo nasmijali. ‘Imamo previše županija, lako se zabuniti‘, ironično su neki ‘pravdali‘ luckastu Kusin. Drugi pak su se još jednom prekrižili i pomolili jer – tko nam to vodi glavni grad Hrvatske?! Ne znam čemu se više imamo čuditi kad svi znamo tko su ljudi koji nas vode.

Pitanje reforme lokalne i regionalne samouprave provlači se već dugo po javnom prostoru. No prije nego se upustimo u tu avanturu ili bilo koju drugu, možda ne bi bilo loše napraviti reformu u glavi. To, ruku na srce, nedostaje mnogima.