Pravda za sve
StoryEditor

Čuvajte se ponuda za dobivanje europskoga poslovnog broja

14. Svibanj 2015.

Pripazite na to da ne nasjednete na ponudu njemačke tvrtke European Business Number (EBN). Upozorio je na to jedan poduzetnik koji se bavi marketingom kada sam prije neki dan razgovarao s njim. Ukratko, EBN je njemu, ali i drugim poduzetnicima u Hrvatskoj, poslao prijedlog ugovora u kojem je stajalo da će njegova tvrtka dobiti europski poslovni broj i da će ime tvrtke s adresom i kontaktima biti postavljeno na web-stranici EBN-a.

Moj je sugovornik, kaže, nasjeo i potpisao ugovor misleći da se radi o nekoj instituciji EU te da je taj broj obaveza prema Unijinim propisima. U EBN-ovu je zaglavlju karta EU sa zvjezdicama, što je bio dodatni razlog da poduzetnik povjeruje da je to obvezan potpisati. No vrlo je brzo shvatio da se uopće ne radi o instituciji EU.

Njemačka šutnja

A sad pozornost, molim. Namjerno sam na početku naveo da je riječ o njemačkoj tvrtki, kako je mislio i moj sugovornik, što nije istina. EBN je zapravo usluga davanja broja njemačke tvrtke DAD Deutscher Adressdienst GmbH, no pogledamo li još jednom njihov memorandum, DAD se uopće ne spominje kao pružatelj tih usluga, nego samo EBN. Time DAD formalno poštuje norme jer uz EBN ne stoji GmbH (tj. da se radi o tvrtki), a s druge strane sam naziv može mnoge zavarati da je riječ o nekoj važnoj instituciji bez koje nije moguće poslovati u EU. U HGK pak tvrde da to nije nikakava institucija.

- Radi se o tvrtki za koju se može ocijeniti da ne radi u skladu s dobrim poslovnim običajima i čije su narudžbenice formulirane tako da se, ako se detaljno ne prouče, može dobiti dojam da je to besplatna objava. Tek je manjim slovima na dnu teksta navedeno da se plaća određena naknada - poručuju iz HGK.

Oni navode da se nakon potpisivanja ugovora poslodavcima šalje račun od 480 eura godišnje za tu uslugu, iako napominju da je cijena u posljednje vrijeme i viša. Moj pak sugovornik kaže da su ga teretili za 677 eura. U HGK kažu kako su se 31. ožujka obratili direktno DAD-u i tražili da ta tvrtka prekine s tom praksom.

- Premda su nam inicijalno izašli u susret, dobili smo povratnu informaciju da ne smatraju da se radi o zavaravajućem oglašavanju i da moraju razmotriti naše zahtjeve. Do danas nismo dobili odgovor - kažu u HGK.

Preporučuju da oštećena tvrtka što prije raskine ugovor, odnosno pokuša samostalno ili uz pomoć odvjetnika osporiti izjavu te da se protivi potraživanju.

Čudni uvjeti

No DAD se pobrinuo da oteža raskid ugovora i sudski postupak, a i nadležan je sud u Hamburgu. Primjerice, moj mi sugovornik, koji je potpisao ugovor na tri godine, kaže da može otkazati ugovor tek tri mjeseca prije njegova isteka, što je zaista besmisleno.

Dakle, DAD se koristi neznanjem poduzetnika i zaglavljem koje asocira na neku instituciju EU, a zapravo je riječ, potvrđuju to u HGK, o klasičnoj, ali prikrivenoj  ponudi za reklamiranje od koje, kaže i moj sugovornik, nijedna tvrtka nema nikakve koristi. To što će se na web stranici EBN-a pojaviti naziv tvrtke, adresa i kontakti nije ni od kakve pomoći tvrtkama.

Poslao sam upit i DAD-u, no do zaključenja ovog broja nije stigao odgovor, što je, ako ništa drugo, još jedna važna indicija da se radi o ne baš uzornom poslovanju tvrtke iz jedne uzorne zemlje kao što je Njemačka. Zato je poruka poduzetnicima da ipak bolje čitaju ono što im se nudi i da posebno obrate pozornost na sitna slova

10. svibanj 2024 03:04