Pravda za sve
StoryEditor

MUP šalje podatke HRT-u o tome koji poduzetnik ima radio

18. Veljača 2016.

Riječ je o privatnim tvrtkama koje nabavljaju motorna vozila na leasing, no takvo je postupanje, smatra odvjetnik, problematično jer se odaju podaci javnoj televiziji koja nije tijelo vlasti

Poduzetnica Branka Visković dobila je pismo od HRT-a. U njemu je obavještava  da nije platila RTV pristojbu i da protiv nje ‘ovlašteni tužitelj namjerava podnijeti optužni prijedlog jer u roku od 30 dana od nabave prijamnika, odnosno registracije motornog vozila s ugrađenim prijamnikom, uređaj nije prijavila HRT-u’.Da ne bi bilo zabune, ne osporavamo plaćanje pristojbe, što je zakonska obveza, i u ovoj priči o tome ne raspravljamo. Zabrinulo nas je odakle HRT-u informacija da je netko registrirao automobil i da ima ugrađen radijski prijamnik. Neslužbeno nam je rečeno da iz MUP-a dobiva te podatke. Pitali smo MUP koji je, iako nam je u prijašnjim upitima redovito slao odgovore, ovaj put ostao nijem.

Objašnjenje zakona

Istodobno smo, 21. siječnja, poslali HRT-u sljedeće pitanje: ‘Kako je HRT saznao da gđa Visković ima radio u automobilu i kako je saznao kad ga je registrirala?’ HRT-ov odgovor stigao je za tri dana i u njemu je stajalo nešto novo: ‘Obavješćujemo Vas kako se u konkretnome slučaju radi o radijskome prijamniku u kućanstvu gospođe Branke Visković, a ne u njezinu osobnome vozilu.’ Sutradan su objasnili da je riječ o čl. 35. st. 5. u kojem piše da se prijamnik mora prijaviti ‘najkasnije u roku od 30 dana od dana nabave prijamnika ili registracije motornoga vozila s ugrađenim prijamnikom’. To je nešto drugo i doista se može odnositi na kućanstvo, samo je to, očito, HRT u pismu nezgrapno sročio.

Taj smo problem razjasnili, no i dalje nije bilo jasno kako je došao do te informacije, bez obzira na to je li riječ o automobilu ili kućanstvu. Moram priznati da sam mislio kako je riječ o nekim nesređenim odnosima i da je Branku Visković netko prijavio, sve dok nedavno nisam dobio informaciju od prijateljice kako je njezina tvrtka dobila isto pismo od HRT-a. Shvatio sam da HRT ima pristup nekoj bazi podataka, a to je zaista mogla biti policija. Zato sam inzistirao na tome da mi jasno i precizno odgovore kako su dobili te informacije, ovaj put navevši i primjer prijateljičine tvrtke.

Jasno je zašto u MUP-u šute Iz HRT-a su odgovorili sljedeće: ‘Podatke o tome tko posjeduje radijski ili televizijski prijamnik u kućanstvu HRT dobiva na temelju zapisnika kontrolora na terenu. Podaci o korisnicima motornih vozila s ugrađenim prijamnikom dobivaju se iz MUP-a koji HRT-u dostavlja podatke isključivo o pravnim osobama koje se koriste motornim vozilima putem leasinga. Podatke o fizičkim osobama MUP ne dostavlja HRT-u.’

Visković tvrdi da nijedan kontrolor nije dolazio k njoj, što se može tek naknadno dokazati u sudskom postupku. Mnogo je opasnije što MUP šalje podatke HRT-u o poduzetnicima, što je, kako nam je rekao jedan odvjetnik, veoma problematično i valjalo bi ispitati zakonitost takva postupka.

– Riječ je o nečemu novom i trebalo bi vidjeti kakve su pravne mogućnosti poduzetnika da tuži HRT i MUP zbog davanja podataka bez njihove dozvole, bez obzira na to što je riječ o javnoj televiziji jer ona nije tijelo vlasti da razmjenjuje podatke s MUP-om – kaže odvjetnik.Sad je mnogo jasnije zašto je HRT prvi put nastojao izbjeći odgovoriti i zašto MUP uopće nije odgovorio na naš upit, što dodatno povećava sumnju u zakonitost tog postupka.

20. svibanj 2024 10:26