Aktualno Preporučeno Preporuka urednika Stavovi

Sve skuplja hrana, sve jeftiniji restorani

restorani
Goran Litvan

Volimo se uspoređivati s ostalim članicama EU, pa je upravo objavljeno da imamo cijene na 63,7 posto europskog prosjeka, a jeftinije žive samo građani Litve, Mađarske, Poljske, Rumunjske i Bugarske. No hrana (s bezalkoholnim pićima) u 14 godina skočila je s visokih 82,1 posto prosjeka iz 2003. do lanjskih ekstremnih 96,5 posto.

>>>Chefovi i vlasnici restorana zadovoljni: Vodič Gault&Millau Croatia pun je pogodak

U analizi se ne navodi je li razlog za to ukidanje carina i preplavljivanje Hrvatske jeftinijom robom iz drugih država EU. I telekomunikacije plaćamo visokih 90,6 posto prosjeka EU. Poljaci plaćaju te usluge gotovo upola manje nego što ih mi plaćamo svojim duopolistima, koji svoj biznis u Hrvatskoj razvijaju u skladnoj ‘konkurentskoj’ borbi.

>>>Istraživanje: Kako povećati promet u restoranima?

S druge strane, nelogično je da su u Hrvatskoj, koja živi od turizma, cijene u restoranima i hotelima u tih 14 godina pale sa 76,8 posto prosjeka EU na 73,2 posto. A navodno danas imamo kvalitetnije restorane i ulažemo u hotele sa sve više zvjezdica. Paradoksalno je da cijene hrane u trgovinama rastu, a da su restorani danas jeftiniji.


Pratite nas na društvenim mrežama linkedininstagram

 


 

Komentari