Što i kako
StoryEditor

Danko Sučević: Tri savjeta kriznog menadžera za preživljavanje koronakrize

25. Travanj 2020.
Preživljavanje koronakrize
Koncentrirajte svu pozornost na novac na računu ili u blagajni. Suočite se s time da će tvrtki koja nije izravno pogođena trenutačnom situacijom prihodi pasti u prosjeku bar za dvadeset posto. I režite čak i dublje nego što mislite da je potrebno!

Poslovanje u doba korone ne nalikuje ni na koje drugo vrijeme: samoizolacija, karantena, socijalna distanca, rad od kuće, rad u grupama, zabrana rada, ograničenje kretanja, ograničenje uvoza i izvoza, slična situacija kod svih partnera po cijelom svijetu, Vladine mjere, svakodnevne promjene, nesigurnost...

Sve su tvrtke u nekoj vrsti krize; čak i one kojima situacija načelno odgovara, kao što su web-trgovine i dostavne službe, imaju probleme s upravljanjem prebrzim rastom. Ova vrsta globalne krize nikad se prije nije dogodila i nitko nije bio potpuno spreman na to, ali što od iskustava i znanosti kriznog menadžmenta ipak moramo primijeniti i u ovoj krizi?

1. Profit je vrlina, ali vlada gotovina

Fokusiranje na povećanje prihoda nauštrb profita i gotovinskog toka ili povećanje profita nauštrb prihoda i gotovine imaju svoje mjesto u životnom ciklusu svake tvrtke. Međutim, tvrtke ne propadaju zato što imaju male prihode ili mali profit, nego zato što ostanu bez novca, zato što ne mogu platiti račune. U ovoj krizi, kao i u svakoj drugoj, prvi je i osnovni cilj preživjeti.

Koncentrirajte svu pozornost na novac na žiroračunu ili u blagajni. Zovite kupce, kumite i molite da vam plate; ako je nužno, ponudite i dodatne popuste za plaćanje odmah. Zovite sve banke za koje znate, tražite moratorij za svoje obveze, tražite odgodu kredita, njegovo povećanje ili nove kredite. Svaku kunu koju ćete potrošiti tri puta prevrnite u rukama. Plaćajte samo ono što je nužno za osiguranje daljnjega novčanog toka.

Pogledajte koji su vam najveći izdaci, na što trošite najviše novca. U većini tvrtki to su tri komponente: sirovine i roba, PDV i bruto plaće. Za PDV pokušajte iskoristiti Vladine mjere da si barem malo olakšate situaciju, ali samo ćete ga odgoditi. Od sirovina, materijala i robe nabavite što manje možete da biste očuvali poslovanje uza što bolje uvjete plaćanja. Za plaće isto tako pokušajte iskoristiti Vladine mjere, ali za većinu poduzetnika to neće biti moguće jer im promet nije već pao za dvadeset posto.

2. Priznajte istinu

Ništa nećete uspjeti ako si niste spremni priznati istinu, postati svjesni stvarne situacije, danas i u budućnosti. Svaku svoju odluku trebate temeljiti na procjeni sadašnje situacije, ali i bliske budućnosti.

Samo nekoliko naznaka o čemu biste trebali voditi računa. Procjenjuje se da će hrvatski BDP pasti za devet posto. Budući da će se država zadužiti kako bi osigurala da potrošnja zaposlenih u državnom i javnom sektoru ne padne, kao i potrošnja umirovljenika, jasno je da će pad u ostalim djelatnostima biti veći od tog postotka.

Prosječna tvrtka koja nije izravno pogođena trenutačnom situacijom mora računati na to da će joj prihodi pasti za dvadeset posto i da se neće brzo vratiti na razinu prije krize. Nakon krize neke će djelatnosti biti duboko i nepovratno promijenjene. Kad razmišljate o svojoj situaciji, morate razmišljati i o situaciji svojih kupaca, pa i kupaca svojih kupaca. Kako će kriza na sve njih djelovati kratkoročno, a kako dugoročno? Trebali biste to uzeti u obzir i za svoje dobavljače da ne biste doživjeli iznenađenje zbog propasti ključnog dobavljača ili drastičnog povećanja nabavnih cijena.

Neki će dobavljači propasti, propast će i neki kupci, ali propast će također neki konkurenti, što vam može otvoriti nove prilike. Promijenit će se stanje na tržištu rada, bit će više nezaposlenih, ali vjerojatno neće biti masovnog povratka iz inozemstva jer, po svemu sudeći, ondje neće biti velike nezaposlenosti. Država će biti znatno više zadužena pa će se pritisak na gospodarstvo ponovno povećati. Programi Europske unije, ako se uspiju dogovoriti, mogli bi olakšati situaciju, ali možete biti sasvim sigurni da se u Hrvatskoj neće provesti strukturne reforme koje bi povećale efikasnost države i napokon se fokusirale na razvoj, inovativnost, rast i dodavanje vrijednosti.

3. Režite duboko

Strategija malih rezova ne vodi ničemu. Vodi dugotrajnoj bolesti i umiranju. U ovom se kontekstu rezanje odnosi na smanjenje svega: proizvoda, tržišta, kupaca, investicija, marketinga, rada… Kad analizirate situaciju i donesete određenu procjenu, onda sa sigurnošću možete pretpostaviti da će stvarna situacija biti lošija od vaše prognoze. Zato morate rezati dublje nego što mislite da je potrebno. Tako riskirate da ćete ostati bez dijela zdravog poslovanja, ali osiguravate da ono što vam ostane bude zdravo, da vas neki dio poslovanja neće vući prema dnu. Samo iz očuvane zdrave jezgre možete ponovno početi razvijati poslovanje i u budućnosti dostići i prestići sadašnje rezultate.

24. travanj 2024 12:00