Što i kako
StoryEditor

Šest prepreka s kojima se startupovi suočavaju prilikom traženja investitora i kako ih prevladati

16. Srpanj 2023.

Pronalaženje prvih investitora ključan je korak za startup tvrtke, ali zahtijeva prelaženje raznih prepreka tijekom tog procesa. Oslanjajući se na stručnost EIT Health-a, najveće europske mreže inovacija u zdravstvu, analiziramo glavne prepreke s kojima se startup tvrtke susreću tijekom ove kritične faze, od razbijanja zabluda do pronalaženja pravih investitora umjesto onih koji nude laku zaradu.

Financiranje je izazovno nastojanje za startup tvrtke u ranim fazama. To posebno vrijedi za središnju, istočnu i južnu Europu. Zahvaljujući važnim promjenama koje su u proteklim godinama omogućile Europska unija i nacionalne institucije, sada postoje brojni programi koji se bave ovim pitanjima čime je pronalazak financiranja postao lakši za startup tvrtke. Ipak, osnivači obično traže investicije posvuda, umjesto da se usredotoče na pronalaženje pravog investitora koji će se uklopiti u dugoročnu strategiju.

Postoji nekoliko zamki s kojima se startup tvrtke mogu suočiti u potrazi za investitorima, ali postoje i rješenja. Prikupljeni uvidi temelje se na stručnosti Tamása Békásija, menadžera za poslovno stvaranje u EIT Health-u RIS regiji, koja obuhvaća 13 zemalja u razvoju u smislu inovacija.

1. Kulturna pripremljenost

Startup tvrtke često nedostaje kulturna podloga za rad s institucionalnim investitorima. Mnogi osnivači dolaze iz obiteljskih i prijateljskih okruženja gdje prevladavaju fleksibilne hijerarhije. Međutim, kada neiskusne i često mlade ekipe stupaju u interakciju s iskusnim poslovnim stručnjacima, to zahtijeva drugačiji način razmišljanja.

Prema riječima Békásija, ‘startup tvrtke moraju naučiti kako surađivati i razumjeti očekivanja investitora‘.

– Ključno je shvatiti da investitori nisu okrutni vukovi niti altruistički anđeli; oni su pojedinci orijentirani na poslovanje. Ovaj izazov posebno je prisutan u startup tvrtkama u području zdravstva, gdje studenti i liječnici često preuzimaju inicijativu za inovacije i formiranje timova bez potrebnog poslovnog znanja za snalaženje u svijetu investicija – dodao je Békási.

2. Odabir pravog investitora

Prema Békásiju, odabir prvog investitora je poput sklapanja braka. U najboljem slučaju, partnerstvo može trajati cijeli život. Međutim, ako spoj nije kompatibilan, to može rezultirati bolnim i potencijalno štetnim prekidom. Startupovi već su u krhkom stanju, a prolazak kroz rastavu može ih dodatno opteretiti, potencijalno dovodeći do propasti tvrtke. Stoga je ključno pažljivo odabrati investitore koji se slažu s ciljevima, vrijednostima i dugoročnom vizijom startup tvrtke.

3. Razbijanje zabluda

Mnoge startup tvrtke pogrešno vjeruju da drže sve karte i da bi se svi trebali boriti za njih jer su posebne ‘pahuljice‘. S druge strane, investitori također povremeno upadaju u zamku vjerovanja da njihov novac daje apsolutnu kontrolu.

– U stvarnosti, to je suradnički odnos u kojem obje strane konkuriraju za međusobnu korist. Startup tvrtke imaju privilegij odabira svojih partnera, ali isto tako trebaju prepoznati vrijednost koju investitori donose na stol – naglašava Békási.

4. Strateška ulaganja

Ulaganje bez jasne strategije može biti skupo. Neke startup tvrtke vide investitore kao jednostavan način za zaradu novca. Nakon uspješnog prezentiranja, investitori ih mogu kontaktirati s primamljivom ponudom, ali to se može ispostaviti kao jednokratna ponuda koja se ne slaže s dugoročnim planovima tvrtke. Prema Békásiju, ključno je pažljivo procijeniti investicijske prijedloge i osigurati da se slažu sa strategijskim ciljevima.

5. Podcjenjivanje ili precjenjivanje tvrtke

Startupovi se često suočavaju s teškim odlukama prilikom procjene vrijednosti svoje tvrtke. Mogu prodati značajan udio za malu investiciju jer im očajnički treba novac. Međutim, možda ne razmatraju posljedice za buduće krugove financiranja, gdje bi morali prodati još više udjela. S druge strane, postavljanje visoke vrijednosti u prvom krugu može otežati privlačenje dodatnih investitora koji su sposobni ili voljni uložiti velike iznose. Pronalaženje pravilne ravnoteže je ključno.

6. Reputacija investitora

Reputacija investitora može utjecati na buduće napore startup tvrtki za prikupljanje sredstava.

– Ako investitor ima slabu reputaciju ili je poznat po teškoj suradnji, to može odbiti buduće investitore u sudjelovanju u kasnijim krugovima financiranja, jer moraju sklopiti dogovor o sindikaciji jedni s drugima. Iako je investitor iz prvog kruga često ključan za preživljavanje, važno je razmotriti šire implikacije njihove reputacije – ističe Békási.

26. travanj 2024 09:08