16. ožujak 2021.

Školica komuniciranja Melite Pavlek: Trendovi se mijenjaju, prilagodite se!

Ako se nešto u proteklih godinu dana promijenilo onda je to sigurno komuniciranje. I to u svim segmentima našeg života. Zato nije loše provjeriti  jeste li u skladu s trendovima koji globalno vladaju javnim prostorom. Pogotovo što se upravljanja i vođenja tiče. Kako komunicirate u svojoj radnoj okolini direktno utječe na vaš poslovni uspjeh. To je dobro jer konstantnim radom na poboljšavanju razumijevanja, aktivnog slušanje i primjenom efikasnih alata možete poboljšati svoju efikasnost. Čak 70 posto zaposlenika smatra da je komunikativnost lidera najbitniji atribut za uspješnost. I to nije krivo. Jer upravo takvi lider kod zaposlenika potiču lojalnost i dodatni angažman, ako je to potrebno.

Lideri imaju direktan utjecaj na zadovoljstvo, motivaciju i produktivnost zaposlenika, a komuniciranje im je najvažniji alat u tome. Zato se dobro podsjetiti samo na najvažnije trendove u 2020. vezano uz komuniciranje lidera u poslovnom okruženju.

POTAKNITE! – U izmijenjenim vremenima ili u krizama lider moraju dodatno ulagati u izgradnju povjerenja, empatiju i jasnoću. To je jedino što će ih potaknuti da se dodatno angažiraju, predlažu i motiviraju druge. Računa se da gotovo 80 posto zaposlenika na svojem radnom mjestu nije u potpunosti angažirano. Na sreću ili na žalost to nije u potpunosti njihov problem već i problem lidera koji ne ulaže dovoljno u organizacijsku kulturu i organizacijsku klimu. Ako ste lider – uvijek, UVIJEK krenite od sebe. Budite primjer i inspirirajte. Bez toga se ne može.

PLANIRAJTE! – Preko 60 posto organizacija nema dugoročnu strategiju internog komuniciranja. To ne bi bio problem kada bi se radilo samo o nekom formalnom papiru. Radi se o dugoročnom planiranju aktivnosti i ciljeva koje želimo u internom okružju postići. Komunikacijski planovi i strategije bez obzira na eksterne javnosti uvijek moraju sadržavati i jasan plan internog komuniciranja. Zanemarite li taj dio komuniciranja niti jedna trendy eksterna strategija neće vas dovesti tamo gdje želite.

PONAVLJAJTE! – Da bi izgradili dobru organizacijsku klimu komuniciranje unutar tima ne može biti ad hoc posao kada nemate ništa drugo pametnije. A to često lideri na početku svoje karijere rade. Odnos sa suradnicima i ulaganje u interne odnose mora biti konstantno i u potpunosti uslađeno s vašom misijom. Ponavljajte, podsjećajte, uložite trud. Jer čak 71 posto zaposlenika smatra da voditelji i upravne strukture ne ulažu dovoljno vremena u smislenu internu komunikaciju. Možda je ta brojka kod vas puno drugačija i bolja.

Ali na kraju krajeva, poticanje, planiranje i ponavljanje niti jednom voditelju tima ne može biti na odmet. Zato prilagođavajte svoj stil i mijenjajte se. Isplati se!