Tehno
StoryEditor

Analitičari: Novi Huaweijev mobitel otkriva značajan pomak u razvoju čipova

06. Rujan 2023.

Huawei Technologies i kineski proizvođač čipova Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) proizveli su 7-nanometarski procesor i ugradili ga u novi model mobitela, otkrivši značajan pomak u razvoju čipova, utvrdili su analitičari.

Procesor je ugrađen u novi Huaweijev mobitel Mate 60 Pro, a pokreće ga novi Kirin 9000s čip koji je SMIC proizveo u Kini, pokazao je test kanadske istraživačke tvrtke TechInsights.

Huawei je Mate 60 pro pustio u prodaju prošli tjedan, uz specifikacije koje ističu mogućnost satelitskih poziva. Informacije o snazi ugrađenog čipseta nisu navedene.

Procesor koristi SMIC-ovu najsofticiraniju 7-nanometarsku tehnologiju i navodi na zaključak da pokušaji kineske vlade da izgradi domaći ekosustav čipova donose rezultate, istaknuli su u TechInsightsu.

Rezultate testa prvi je objavio Bloomberg News. Huawei i SMIC nisu odmah odgovorili na Reutersov upit da ih komentiraju.

Kupci telefona u Kini objavljuju video zapise i dijele na društvenim mrežama rezultate testove brzine koji upućuju na zaključak da je prijenos podataka Mate 60 Pro brži nego kod vrhunskih 5G telefona, napominje Reuters.

‘Oblak‘ u Saudijskoj Arabiji

Kineski tehnološki div odvojeno je početkom tjedna u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu otvorio podatkovni centar u oblaku koji će mu omogućiti da proširi ponudu online usluga na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

Podatkovni centar u oblaku u Rijadu, Huaweijev trideseti u svijetu, podržavat će usluge saudijske vlade usluge i omogućiti aplikacije bazirane na umjetnoj inteligenciji i jezične modele na arapskom, rekao je Huaweijev predstavnik na brifingu.

- Uspostava Huaweijevog oblaka ne služi samo nama, već će istodobno biti most koji će u Saudijsku Arabiju dovesti i druge kineske tvrtke - rekao je regionalni predsjednik tvrtke Steven Yi.

Saudijska Arabija upozorila je da od iduće godine više neće potpisivati ugovore sa stranim tvrtkama koje nemaju regionalno sjedište u kraljevstvu, navodi Reuters.

Huawei je u prvom tromjesečju zauzimao peto mjesto na globalnom tržištu usluga u oblaku, s tržišnim udjelom od 2,4 posto, prema istraživačkoj konzultantskoj kući Canalys.

26. travanj 2024 10:33