Tehno
StoryEditor

Bežični senzor prerasta u kost odajući podatke

05. Prosinac 2021.

Dokaže li se učinkovitost i bezazlenost novog rješenja koje su osmislili istraživači sa Sveučilišta u Arizoni, bežični senzori koji bi se ugradili u tijelo i srastali s kostima mogli bi i liječnicima i njihovim pacijentima otkrivati važne podatke o zdravstvenom stanju kostiju, pomagati u borbi protiv osteoporoze, pa i prikazivati kako kosti zacjeljuju nakon ozljede.

Istraživači su, naime, razvili ultratanki uređaj koji se trajno spaja na kosti i može bežično prenositi podatke na mobitele, računala ili koji god uređaj. Nazvali su ga 'elektronikom koštane površine' (engl. osseosurface electronics) i objasnili da sadrži niz senzora koji su spojeni u prilagodljiv uređaj velik poput novčića i tanak poput papira.

Da bi radio i slao podatke, ne treba mu nikakva baterija. Umjesto toga, energija se može prenositi izvana pomoću komunikacije u bliskom polju, tj. tehnologije near-field communication (NFC). Tim znanstvenika u Arizoni uređaj je već testirao na životinjama i pokazao, kažu u njemu, da se podaci s malih i velikih životinja u koje su ga ugradili mogu u stvarnom vremenu očitati na pametnim uređajima. No priznali su da je istraživanje još u ranoj fazi i da bi do primjene u praksi moglo proći dosta vremena.

27. travanj 2024 17:19