Tehno
StoryEditor

Huaweijev centar za opskrbu prvi je centar u Europi s industrijskom upotrebom 5G mreže

25. Svibanj 2022.

Automatizacija, proširena stvarnost i 5G rješenja nova su formula rada u Europskom logističkom centru za opskrbu kineskog tehnološkog giganta Huaweija smještenog u mjestu Páty blizu Budimpešte. Naime, centar je dovršio implementaciju privatne 5G mreže i fazu digitalizacije te postao prvi centar u Europi koji ima industrijsku upotrebu 5G mreže u stvarnom okruženju.

Proces digitalizacije i uvođenja 5G-a počeo je prošle godine te je rezultat investicije veće od 100 milijuna forinti, a ovakvo ulaganje nije neobično s obzirom na to da je Huawei s prošlogodišnjih 22 milijuna dolara postao druga kompanija po ulaganjima u svijetu.

Digitalna transformacija centara, koji opskrbljuje više od 40 zemalja Huawei proizvodima, značajna je za sve logističko-proizvodne procese.

- Vjerujemo da 5G tehnologija može poboljšati i promijeniti poslovanje u svim industrijama, a naš Europski centar za opskrbu pokazuje odlične rezultate poslovne upotrebe 5G tehnologije u modelu Industrije 4.0. Danas svjedočimo proizvodnji i logističkim procesima budućnosti - rekao je Attila Bolla, direktor Europskog logističkog centra za opskrbu, te dodao da je opskrba trenutno jedno od bitnijih pitanja u poslovanju zbog čega je važno fokusirati se na nju.

Bolji rezultati i kvaliteta

Transformacija centra ne uključuje samo 5G, već i primjenu transportnih vozila koja upravljaju bez ljudske intervencije i umjetnu inteligenciju proširene stvarnosti. Time se doprinosi logistici, proizvodnji i kontroli kvalitete, a iz Huaweia navode da se ulaganjem povećala i sigurnost rada i podataka.

Konkretno, zbog uvođenja nove tehnologije došlo je do smanjenja vremena skladištenja i proizvodnje, smanjenja rizika od pogrešaka na pojedinim linijama proizvoda za 50 posto te visoke sigurnosti na radu.  

image
foto

Bolla je istaknuo da je uvođenjem tehnološkog razvoja učinkovitost pogona porasla za više od 30 posto te da, sada kad je investicija završena, u budućnosti očekuje dodatna povećanja. Uz to, nije zanemarivo ni to da krajnji rezultat ovog procesa donosi i uštedu. Inače, ovaj centar obrađuje između 50.000 i 60.000 pošiljaka mjesečno, a Bolla je dodao da je na Hrvatsko tržite prošle godine isporučeno 2.400 kubnih metara robe.

Funkcioniranje u praksi

Sam centar inače zapošljava ukupno 330 ljudi, a posao u tvorničkom dijelu obavlja se kombinacijom manualnog i digitaliziranog rada. Centar ima jezgrenu mrežu i lokalni računalni sustav sličan cloud tehnologiji, a prijenos podataka je zbog 5G-a izuzetno brz.

image
foto

Tehnologija proširene stvarnosti koristi se, između ostalog, za održavanje, obuku osoblja, operacije visoke osjetljivosti i tehničku pomoć na daljinu.

U praksi, kamera na naočalama prenosi sliku inženjeru na udaljenoj lokaciji i osoba s druge strane može pratiti njegove savjete na zaslonu. Osim održavanja, finalni proizvodi se mogu testirati na daljinu te provjeriti rad strojeva. Također, viličari u odjelu logistike spojeni su na server putem 5G mreže, a snimke s njihovih kamera prenose se do centralnog računala koje im izračunava put kako bi mogli sami upravljati tako da je proces rukovanja potpuno automatiziran.

I mobilne radne stanice koje osiguravaju kontinuitet proizvodnje spojene su na 5G mrežu, što znači da zaposlenici ne moraju ručno prenositi materijal u tvornici.

Inače, Europski logistički centar s radom je počeo prije nešto više od deset godina, a završavanjem ovog procesa poslovanje su digli na novu razinu, pri čemu Bolla poručuje 'proces digitalizacije nikada ne prestaje'.

24. travanj 2024 08:22