Tehno
StoryEditor

Kako je umjetna inteligencija pomogla milijarderima da postanu još bogatiji

22. Lipanj 2023.

Pojavom AI alata ChatGPT-ja krajem prošle godine, ali i sveopćem ‘boomu‘ oko te tehnologije koji je nastao kao posljedica, vrijednosti dionica kompanija koje se bave razvojem umjetne inteligencije skočile su u nebo u 2023. godini. To su, na primjer, kompanije Meta, Microsoft, Nvidia, Alphabet i Oracle.

Sukladno tomu, profitirali su i čelnici tih kompanija. Neki od najbogatijih ljudi na svijetu, čije se bogatstvo broji u stotinama milijardi dolara, ove godine postali su još bogatiji.

Mark Zuckerberg, +58 milijardi dolara

Kako prenosi Business Insider, dionice Mete od početka godine porasle su za 134 posto zahvaljujući rastu popularnosti umjetne inteligencije, ali i činjenici da je vlasnik i direktor Mark Zuckerberg godinama rezao troškove kompanije, čime je njegovo bogatstvo naraslo za više od 58 milijardi dolara, na trenutnih 104 milijardi dolara, prema Bloomberg Billionaires Indexu.

Larry Ellison, +47 milijardi dolara

Bogatstvo Larryja Ellisona, osnivača Oraclea, povećalo se ove godine za 44 milijardi dolara, također zahvaljujući dobicima tehnoloških dionica od čak 55 posto. Time je Ellison upravo ovog tjedna na Bloombergovom popisu milijardera prestigao Billa Gatesa.

Bill Gates, +23 milijardi

Sam Gates je, zahvaljujući dionicama u Microsoftu, koji bio rani investitor u tvorca ChatGPT-ja OpenAI te je integrirao ChatGPT tehnologiju u svoju tražilicu Bing, ove godine bogatiji za 24 milijarde dolara. Utjecaj na rast Microsofta, a time i Gatesove neto vrijednosti, imao je i veliki investitor Stanley Druckenmiller koji je u Microsoft uložio 220 milijuna dolara, dok je 210 milijuna dolara uložio u Nvidiju.

Jensen Huang, +24 milijardi

Jensen Huang, osnivač jedne od najuspješnijih tvrtki u 2023. – Nvidije – također je bogatiji za 25 milijardi dolara. Vrijednost Nvidije, proizvođača čipova važnih za razvoj umjetne inteligencije, ove je godine porasla za 192 posto i dostigla tržišnu kapitalizaciju od jednog bilijuna dolara.

Ukupno su svjetski milijarderi od početka ove godine postali bogatiji za više od 150 milijardi dolara, prema izračunu Business Insidera.

27. travanj 2024 01:21