Tehno
StoryEditor

Nvidia ostvarila 13,5 milijardi dolara prihoda u prošlom kvartalu i premašila sva očekivanja

24. Kolovoz 2023.

Američka tehnološka kompanija Nvidia udvostručila je svoje prihode u prošlom kvartalu te povećala procjene rasta u idućem razdoblju zahvaljujući brzom razvoju umjetne inteligencije. Naime, kako prenosi Hina, prihodi kompanije su porasli na 13,5 milijardi dolara u prošlom tromjesečju dok je dobit sa 656 milijuna dolara prošle godine skočila na 6,2 milijarde dolara u drugom kvartalu ove godine.

Najnoviji su podaci debelo premašili sva očekivanja, s obzirom da se predviđalo da bi Nvidijini prihodi mogli iznositi oko 11,2 milijarde, a rast se nastavlja i dalje pa su iz kompanije objavili da do listopada očekuju rast prodaje i prihode od oko 16 milijardi dolara.

S razvojem umjetne inteligencije u ovoj je američkoj kompaniji došlo do snažnog skoka prodaje tehnologije za podatkovne centre pa je promet u tom području porastao za 171 posto na godišnjoj razini, na 10,32 milijarde dolara. Prihodi od grafičkih kartica za kompjuterske igre porasli su za 22 posto, na 2,49 milijardi dolara.

S potražnjom za Nvidijinim proizvodima rasla je i cijena njenih dionica koje su od početka ove godine porasle za više od 220 posto upravo zbog sve veće zainteresiranosti za umjetnom inteligencijom.

‒ Počela je nova računalna era. Tvrtke diljem svijeta prelaze s opće namjene na ubrzano računalstvo i generativnu umjetnu inteligenciju ‒ rekao je osnivač i izvršni direktor Nvidije Jensen Huang u izjavi za medije nakon objave poslovnih rezultata.

Kompanija se pozicionirala na svjetskom tržištu kao glavni dobavljač opreme za razvoj generativne umjetne inteligencije. Tvrtkini A100 i H100 čipovi koriste se za izradu i pokretanje aplikacija temeljenih na umjetnoj inteligenciji kao što je recimo OpenAI-jev ChatGPT.

Potražnja za čipovima kontinuirano raste dok se tehnološke tvrtke utrkuju u razvoju najnovijih alata temeljenih na umjetnoj inteligenciji, a upravo je Nvidijin izvršni direktor izjavio da je ubrzano računalstvo sada najisplativiji i energetski najučinkovitiji način rada s računalima.

Podsjetimo, Nvidia u krajem svibnja ove godine postala prva tvrtka u segmentu poluvodiča čija je vrijednost dosegnula bilijun dolara.

01. svibanj 2024 02:59