Tehno
StoryEditor

‘Pacemaker‘ za mozak ubija depresiju

10. Listopad 2021.

Moždani implantant kojemu njegovi tvorci iz Sveučilišta u Kaliforniji tepaju da je 'pacemaker za mozak' dokazao se u borbi protiv depresije. Tako tvrdi i Sarah, 36-godišnjakinja kojoj su lani u lipnju kirurški implantirali uređaj veličine kutije šibica u lubanju.

Kad god osjeti da postaje depresivna, implantant joj mozak opskrbljuje električnom energijom. Sarah se, priopćili su ovih dana istraživači, s kroničnom depresijom bori pet godina. Osjećala je suicidalne porive više puta u jednom satu svaki dan i nije uspijevala odlučiti čak ni što jesti. Što je god pokušala da bi se izliječila nije uspjelo, pa ni elektrokonvulzivna terapija. Sada je na dobrom putu potpunog oporavka zahvaljujući timu koji je upotrijebio elektrode za mapiranje njezine moždane aktivnosti.

Otkrio je da visoka razina aktivnosti u određenom dijelu amigdale predviđa početak teške depresije. Ustanovio je i da mali udar struje u drugu regiju mozga znatno poboljšava te simptome pa joj je ugradio uređaj za neurostimulaciju i postavio ga da pokrene mali puls električne energije u tom području čim otkrije visoku razinu aktivnosti povezanu sa simptomima depresije. Sarah (prezime joj još ne navode) kaže da je poboljšanje njezina mentalnog zdravlja bilo jednako brzo koliko i moćno.

26. travanj 2024 19:15